Belföld

Rendbontások a népszavazáson

Legalább kétezer rohamrendőrt vontak össze a Parlamentnél és a Magyar Televízió onnan nem messze fekvő székházánál. A nap folyamán hárman meghaltak a szavazófülkében, és verekedés is volt.

Budapesten nemcsak a Kossuth teret, hanem a környékét is kordonnal lezárták, az MTI tudósítói legalább kétezer, védőpajzzsal, rohamsisakkal és gázálarccal felszerelt rohamrendőrt számoltak össze.

A rendkívüli készültség oka, hogy vasárnap estére két szervezet jelentett be megmozdulást a Kossuth Lajos térre, illetve a Szabadság térre.

Kampánycsendsértés és halálozás

Tizenhét beadvány érkezett az Országos Választási Irodához (OVI) vasárnap délután öt óráig; ezek közül tizenhárom kampánycsendsértéssel összefüggésben.

Három haláleset is történt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyharsányban a szavazókör kinyitása előtt rosszul lett és meghalt a szavazatszámláló bizottság egyik tagja. A Győr közeli
Nyúl községben egy 72 éves asszony halt meg, miután a szavazókörből kilépve rosszul lett és összeesett, a Borsod megyei Tornanádaskán pedig a szavazóhelyiségben rosszul lett és meghalt egy 74 éves férfi.

Ittasan verekedtek

A szabolcsi Encsencsen ittas állapotban megütötte a szavazatszámláló bizottság egyik delegáltját egy választópolgár. A verekedő szavazó ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás.

A Vas megyei Celldömölkön szándékosan elrontotta, keresztben áthúzta szavazólapjait, majd petíciót nyújtott át a helyi választási bizottságnak, és kamerázott a szavazóhelyiségben egy férfi.

A Hajdú-Bihar megyei Toldon áramszünet miatt zseblámpák fénye mellett kezdték meg a voksolást a korán kelők. Egy balatonszabadi választókörbe pedig ismeretlen tettesek betörtek még szombat este, a szavazás vasárnap azonban rendben megkezdődhetett.

Ajánlott videó