Belföld

Válaszlevelet kaptak a reformellenes értelmiségiek

Válaszlevelet fogalmazott meg tíz liberálispárti politikus Tamás Gáspár Miklós és 140 más értelmiségi a kormánynak címzett és az egészségbiztosítási reform visszavonását sürgető levelére. Arról írnak, ők úgy vélik a reform esetében az a kérdés, tovább őrizzük-e az egészségügyben a szocialista rendszer örökségét, az állami monopóliumot, az igazságtalanságot, a látszat szolidaritást, a hálapénzt, az ésszerűtlen működést, vagy elindulunk egy olyan egészségügy megteremetése felé, amelyben a beteg lesz a legfontosabb szereplő.

Ők, mint írják az utóbbi utat választották. A levél kiemeli a reform közel másfél éve tartó vitájában sokat hallottak a reformnak veszélyeiről, de szinte semmit arról, hogy akkor mi a teendő. Úgy vélik nem derült ki: az embereknek biztosított választási lehetőségen és a választási lehetőség miatt létrejövő versenyen kívül, mi lenne az az eszköz, amely sikert ígér.

Egyetlen érv nem szól arról, úgy látják, hogy a jól ismert egyetlen állami „biztosító” hogyan tudja tartósan megakadályozni a pazarlást, hogyan tudja központilag elérni a betegbarát szemléletet, hogyan tud a minőség javítására ösztönözni és hogyan tudja a hálapénzt , megszüntetni.

A közlemény szerint az általuk javasolt reformmal is szolidaritásra épülő rendszer jön létre, ahol világos mindenki számára, hogy saját vagy az állam által teljesített befizetések alapján hol, milyen ellátásra, milyen feltételekkel jogosult. Az új rendszerre való áttérés nem jár járulékemeléssel, tehát senkinek nem kell többet fizetnie, a jövőben is mindenki szükségletei alapján kap ellátást, miközben jövedelemarányos járulékot fizet.

Emellett, az emberek válogathatnak a pénztárak között, de a pénztárak nem válogathatnak a hozzájuk forduló emberek között. Törvény mondja ki, hogy kötelező lesz mindenkivel szerződniük. Az új rendszerben nem lesz “senki földje”, mindenki tartozik valahova. Aki nem választ magának pénztárat, azt a területileg illetékes pénztár köteles biztosítani.

Aláírók:

Kóka János az SZDSZ elnöke
Horváth Ágnes egészségügyi miniszter
Kincses Gyula egészségügyi államtitkár
Gulyás József az SZDSZ OT elnöke
Béki Gabriella az SZDSZ ügyvivője, az Egészségügyi Kabinet vezetője
Horn Gábor az SZDSZ ügyvivője
Gusztos Péter az SZDSZ ügyvivője, frakcióvezető-helyettes
Kuncze Gábor országgyűlési képviselő
Pető Iván országgyűlési képviselő
Ónody Tamás az V. kerületi SZDSZ elnöke

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik