Belföld

Komplett uniós pályázati szolgáltatások

A pályázati támogatások elnyerése előtt és után is segíti a vállalatokat a Budapest Bank












Komplett uniós pályázati szolgáltatások 1


Komplett uniós pályázati szolgáltatások 2
Lévay Erika
Komplett uniós pályázati szolgáltatások 3

Ma már a magyar kis-és középvállalatok számtalan uniós pályázati lehetőség között válogathatnak, sokaknak azonban gondot okoz a pályázatok közötti eligazodás, a pályázati anyag összeállítása, a bonyolult feltételrendszernek való megfelelés. A Budapest Bank (GE Money Bank) uniós pályázatokkal kapcsolatos szolgáltatásairól Lévay Erikával, a pénzintézet EU-szakértőjével beszélgettünk.

– Mennyire aktívak a kis- és középvállalatok az EU-pályázatokon?

– Egyre inkább. Mind több vállalat fedezi fel, hogy óriási jelentősége van egy sikeres EU-pályázatnak a vállalat jövőjében, fejlesztésében, versenyképességének megőrzésében. Éppen ezért a Budapest Bank kis- és középvállalati stratégiájának és termékfejlesztésének egyik leghangsúlyosabb eleme az uniós pályázati támogatásokkal kapcsolatos szolgáltatások, illetve az azokhoz kapcsolódó pályázati tanácsadás erősítése. Fontosnak tartjuk, hogy a kis- és középvállalat számára minden lehetséges segítséget megadjunk, hogy sikeresen szerepeljenek az uniós pályázatokon.

– Az elsőkörös kiírású pályázatok nyertesei már ismertek. Milyen pályázati lehetőségek állnak még nyitva a hazai kis- és középvállalatok előtt?

Még számos lehetőség áll a vállalatok rendelkezésére az év végén, illetve 2008 elején. Az operatív programokon belül például kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos pályázatok indultak. A piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységeket végző cégeknek december 14-től február 4-ig, a kutatás-fejlesztési központot létesítő, fejlesztő vállalkozásoknak január 15-ig van lehetőségük pályázni. A vállalati innováció támogatása január 7-ig, a logisztikai központok fejlesztésére szolgáló pályázatok 2008. végéig, a hálózati infrastruktúra létesítésére kiírt pályázatok január 14-ig, a technológiai parkok támogatása kapcsán kiírt pályázatok pedig december 10-től január 15-ig érhetők el. Nyitva állnak még egészségturisztikai fejlesztésekkel kapcsolatos pályázatok, illetve kereskedelmi szálláshelyek létesítésére nyújtott támogatási lehetőségek is. Ez utóbbiak esetén fontos tudni, hogy prioritásaik, céljaik régiónként változhatnak.


– Miben különböznek a 2007-es uniós pályázatok a korábbiaktól?

Az idei uniós pályázatokkal kapcsolatos lényeges, pozitív változás az adminisztratív terhek csökkenése volt: ez a kisebb dokumentációs igényt és a pályázatot érintő banki folyamatok egyszerűsítését jelenti. Az idei pályázatokhoz nem kell hitelígérvényt csatolni, a hitelszerződést csak a támogatási szerződés megkötésekor kell bemutatni. További változás, hogy megjelentek olyan támogatások is, melyekhez normatív módon lehet hozzájutni. Ilyenek a kisebb támogatással járó, eszközbeszerzésre irányuló pályázatok. Az értékelési szempontok nyilvánossá tételével pedig a pályázók tisztában lehetnek pályázati esélyeikkel.

– Hogyan segítheti egy kereskedelmi bank a pályázókat?

A Budapest Bank a pályázati támogatások elnyerése előtt és után is segíti a vállalkozásokat. Ez azt jelenti, hogy a bankfiókjainkban dolgozó személyes tanácsadóink segítséget nyújtanak abban, hogy megtalálják a vállalkozók számára fontos pályázatokat. Természetesen itt nem ér véget a tanácsadói munkánk, hiszen a teljes pályázat folyamat során segítjük a cégeket, hogy a megpályázott összeget el is nyerjék. Együtt gondolkodunk velük és igyekszünk olyan kiegészítő szolgáltatásokkal is támogatni a pályázókat, amelyek például az uniós normáknak való megfelelést teszik egyszerűbbé. Országszerte több helyszínen, számos fórumon, ügyféltalálkozókon hívjuk fel a pályázó vállalkozások figyelmét a tevékenységükhöz leginkább illeszkedő támogatási konstrukciókra, pályázati lehetőségekre. Emellett kapcsolatban állunk megbízható pályázatíró cégekkel is, akiket igény esetén ingyenesen kiajánlunk az ügyfeleknek.

– Milyen szolgáltatások állnak a pályázatokon nyertes vállalkozások rendelkezésére?

A nyertes pályázókat a Budapest Bank csomagszintű szolgáltatásának részeként, a vállalkozók saját forrásait kiegészítve, standard, saját forrású, piaci kamatozású forint és devizahitelekkel, illetve hosszúlejáratú kedvezményes beruházási hitelekkel, támogatás megelőlegezési hitellel és a támogatás fedezeteként nyújtott garanciákkal segíti beruházásaik megvalósításában.

További információ a Budapest Bank (GE Money Bank) honlapján: http://www.budapestbank.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik