Belföld

Eltiltották hivatásától Geréb Ágnest

A foglalkozási szabályok megsértése miatt jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla pénteken hozott határozatában Geréb Ágnest, az otthonszülést pártoló orvost.

Geréb Ágnes ellen az volt a vád, hogy megsértette a foglalkozási szabályokat egy 2000 márciusában lezajlott otthonszülésnél, ahol szakorvosi segítséget nyújtott. A vád alól az első fokon eljáró bíróság felmentette, a másodfokon ítélkezi viszont bűnösnek mondta ki. A jog szerint ha a két bíróság ellentétes ítéletet hoz, lehetőség van a harmadfokú tárgyalásra, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla folytatott le pénteken – írja a távirati iroda.

A bíróság jogerős végzésében helybenhagyta a másodfokon született ítéletet, amelyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a vádlottat.

A bíróság kimondta: az orvosi tevékenységnek megvannak a szakmai szabályai, amelyeket többek között a protokollok foglalnak össze. Ezek leírják az orvos által követendő eljárásokat, és a szülési protokoll vonatkozott Geréb Ágnesre is, amikor a szülés levezetésére vállalkozott.

Az ítélőtábla úgy ítélte meg, Geréb Ágnes nem fordított kellő figyelmet a szülés után az anyára és az újszülöttre. Emellett a szakmai szabályokkal ellentétben 20 perc helyett egy órát várt a méhlepény leválására, nem vágta el időben a köldökzsinórt és elmaradt az úgynevezett Apgar-féle szondázás.

Az orvosnő korábban azt állította, tudatosan nem tisztította meg a gyermek orrnyílását és garatját, mert nem tartotta szükségesnek. A bíróság szerint tehát a vádlott tudatosan nem tett eleget a szakmai szabályoknak, több foglalkozási szabályt megszegett és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a csecsemőt.

Czine Ágnes, a tanács elnöke az ítélet indoklásában hangsúlyozta: a pernek nem tárgya az otthonszülés helyessége, felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a szülész-nőgyógyásznak minden körülmények között be kell tartania a szakmai szabályokat.

Mi nyújt biztonságot igazán?

Legutóbb akkor került a figyelem középpontjába az otthonszülés, amikor október elején egy kisgyermek az otthoni komplikáció nyomán kórházba került, de életét már nem tudták megmenteni. Az esetről a szakma véleménye egyértelmű volt: sajnos a kórházi szülés sem végződött volna másként.

A kórházi szülés pártolói szerint az orvosi szakértelem és a megfelelő technológiai felkészültség szól a kórházi szülés mellett, míg az otthonszülés pártolói az anya biztonságérzetével, a szülésznők felkészültségével, komplikáció esetén a kórházba szállítás lehetőségével és az anya személyiségi jogaival érvelnek.

Az októberi eset nyomán a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium az otthonszülés feltételeinek szigorítását javasolja a szaktárcának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik