Belföld

Mindenki módosítaná a pártfinanszírozást

Az SZDSZ azt javasolja a kormánynak, hogy a párt és kampányfinanszírozásról szóló ötpárti egyeztetésen született hatpontos tervezetet a kormány törvényjavaslatként nyújtsa be a parlamentnek. A Fidesz szerint nem ők akadályozták a tárgyalásokat és hétpontos javaslatot nyújtanak be ősszel.

Gusztos Péter szerint az év eleje óta civil szervezetek moderálása mellett zajló egyeztetések “megfeneklettek” azzal, hogy a Fidesz kihátrált ebből a megbeszélés-sorozatból. “Mi azonban azt gondoljuk, hogy nem szabad ezt feladni, nem szabad itt megállni” – hangsúlyozta a frakcióvezető-helyettes.

A Fidesz operatív igazgatója, Nyitrai zsolt szerint ezzel szemben a párt nem hátrált ki soha semmilyen ötpárti egyeztetésből.


Az SZDSZ szerint a kormány mindent megtett

Gusztos Péter véleménye szerint a kormánypártok mindent megtettek a tárgyalások sikeréért, több szimbolikus és tartalmi gesztust is tettek: egyrészt elfogadták, hogy az Eötvös Károly Intézet mellett a Nézőpont Intézet is moderálhassa a megbeszéléseket, továbbá vállalták, hogy megszüntetik a kormányzati önreklám lehetőségét a kampányidőszakban.

Mint mondta, a tárgyalásokon a Fidesz nem fogadta el, hogy a hirdetési cégekre is vonatkozzanak kötelezettségek: pontos nyilvántartást kelljen vezetniük, legyenek regisztrálva és legyen egységes tarifa a kampányhirdetéseknél. Nem támogatták, hogy szabályozzák a társadalmi szervezetek kampányban való részvételét, vagyis, hogy a kampányban részt vevő civil szervezetek regisztráltassák magukat, és a nyilvánosság előtt vállalják, hogy a kampány résztvevői – tette hozzá, megjegyezve, hogy szerinte ez a Magyar Vizsla-ügy miatt érintette kínosan a Fideszt.


Horn Gábor, a liberálisok pártigazgatója felidézte Orbán Viktor egyik nyári nyilatkozatát, amelyben azt mondta, hogy nem kell politikai reklám. “Jól felépített populista akcióról van szó, ami megakadályozza azt, hogy a parlament ebben a tarthatatlan helyzetben változtasson. Ennek az lesz következménye, és azt gondoljuk, hogy ennek a felelőse jelen pillanatban egyedül a legnagyobb ellenzéki párt Magyarországon, hogy nem fog változni Magyarországon a pártfinanszírozás, a kampányfinanszírozás”- kommentálta a Fidesz elnökének nyilatkozatát a liberális politikus.


Hat pont a tiszta kampányért


A hatpontos megállapodásban többek közt szerepel, hogy legyen nyilvános kampányszámla, a hirdetéseket jelzéssel kell ellátni, a számlákat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeli, és, hogy a kampányköltségeknek továbbra is legyen felső határuk. A hirdetési cégeknek regisztráltatniuk kell magukat az ÁSZ-nál, hivatalos tarifáikat nyilvánosságra kell hozni, a kampányhirdetés pedig csak tarifaáron történhet.

A kampányban a kormány hirdetési tevékenységet nem folytathat, a közfunkciót betöltők a kampányban nem használhatják a tisztségükből adódó előnyöket. A társadalmi szervezeteknek és természetes személyeknek, ha részt akarnak venni a kampányban, regisztráltatniuk kell magukat, ami azzal jár, hogy gazdálkodásuk, bevételük nyilvánossá válik a választási és az azt megelőző évre vonatkozóan.

A kormány tavaly már benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amely az általános vita szakaszáig el is jutott a törvényhozásban. Az abban szereplő elemeket nagyrészt tartalmazza a hatpontos tervezet is, új elem a közfunkciókat betöltők és a társadalmi szervezetek részvételének szabályozása.


A Fidesz hét pontot terjesztene a parlament elé

Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója hangsúlyozta: a Fidesz nem hátrált ki soha semmilyen ötpárti egyeztetésből. “Mi magunk kezdettől fogva fontos és megoldandó kérdésnek tartjuk a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóbbá tételét” – közölte, majd hozzátette: ezért dolgoztak ki egy hétpontos javaslatot, amelyet szeptember elején parlament elé visznek.

A politikus kitért arra, hogy javaslatokat fogalmaztak meg az “olcsóbb és több” demokrácia érdekében, hogy a választások lebonyolításának állami költségeit miként lehetne csökkenteni. Ezeket a javaslatokat is az Országgyűlés elé terjesztjük – mondta.
Véleménye szerint, ha elfogadják ezeket a javaslatokat, akkor egymilliárd forinttal olcsóbb lehetne egy-egy voksolás.
“Bízom benne, hogy a kormánypártok nem azért hagyták abba az ötpárti egyeztetést, mert javaslataink között szerepelt az is, hogy a kormánypártok ne folytathassanak a közpénzből pártkampányt” – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus azt mondta, bíznak abban is, hogy az MSZP és az SZDSZ nem csak kampányjelleggel foglalkozik a témával, hanem szintén a megoldást keresik, és így támogatni fogják a Fidesz költségcsökkentő javaslatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik