Belföld

Tananyag lehet Zsanett ügyéből

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a Zsanett-ügy olyan tanulságokkal szolgál, melyeket tanítani kellene a rendőrképzésben. Takács Albert úgy véli, nagy kurázsi kell ahhoz, hogy pártatlanul megítélhessük az esetet.

A minisztertől a kormányszóvivői tájékoztatón azt kérdezték, nem tartja-e elhibázottnak, hogy miután hétfőn kiengedték az előzetes letartóztatásból a Múzeum körúti erőszakkal gyanúsított rendőröket – az eset miatt korábban felmentették a Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnokát, és a hírek szerint ez volt az utolsó csepp is, ami miatt menesztették Gergényi Péter budapesti főkapitányt.

A tárcavezető válaszában elmondta, nem gondolja, hogy gyorsan és könnyelműen történt volna a rendőri vezetők cseréje, szavai szerint ilyen személyi döntések nem egy eset nyomására szoktak bekövetkezni.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a miniszter szavaihoz a sajtótájékoztatón hozzáfűzte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a döntése bejelentésekor világosan fogalmazott: nem egyes konkrét esetek miatt döntött a menesztés mellett, hanem a nyilvánosságra került események „összeálltak”, és adott pillanatban alkalmasnak tűntek a rendőrségbe vetett közbizalom megingatására.

Le kell vonni a tanulságokat

Takács Albert a Zsanett-ügyre visszatérve közölte: ez egy olyan tanulsággal szolgáló ügy, hogy annak tapasztalatait, egyes elemeit a rendőri képzés és oktatás tárgyává kell tenni. Kijelentette: az ügy megmutatta, milyen veszélyekkel jár az elhamarkodott általánosítás és „bizonyos dolgoknak a nagy nyilvánosság előtti vitatása”.

Úgy véli, a józan távolságtartásra minden ilyen esetben szükség van „és az, ami ebben az ügyben a nyilvánosság előtt történt, alkalmas volt arra, hogy a pártatlan elbírálást és igazságszolgáltatást veszélyeztesse”. Az IRM irányítója szerint igen nagy a társadalom, a közvélemény nyomása, és „nagy kurázsi kell hozzá”, hogy a vizsgálatot folytatók, döntéshozók függetleníteni tudják magukat ezektől a külső körülményektől.

Takács Albert hangsúlyozta: megpróbálja annak a józan, tárgyilagos légkörnek a fenntartását szolgálni, amelyben mindenki megkapja az őt megillető szankciókat, ha jogtalanságot követ el, „de indokolatlanul, feleslegesen, gyanú vagy híresztelés alapján senkinek a karrierje se váljon lehetetlenné”.

Másfél hónapja a média terítékén

A 21 éves E. Zsanett azért tett feljelentést, mert állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték őt, ahol ketten nemi erőszakot követtek el vele szemben a három másik rendőr jelenlétében.

A Fővárosi Főügyészség május 17-én jelentette be, hogy az ügyben öt rendőrt gyanúsított meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség; a gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték. Hétfőn az öt gyanúsítottal szemben megszüntették az előzetes letartóztatást, mert már minden szükséges bizonyítékot beszereztek, így nem állnak fenn az előzetes letartóztatás korábbi elrendelésének feltételei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik