Belföld

Békés megemlékezések

Békésen zajlottak le a vértanúk napján a központi megemlékezések: a Magyar Köztársaság kormánya által szervezett rendezvényen az ünnepelni vágyók politikai megosztottság nélkül, közösen emlékeztek azokra az '56-os vértanúkra, akiknek bátorsága példaértékű a mai generációk számára is.

Magyarország törvényes miniszterelnökét, Nagy Imrét és két mártírtársát, Maléter Pált és Gimes Miklóst, 1958. június 16-án, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás mélypontjaként kivégezték. Nagy Imre miniszterelnök kivégzése előtti és utáni esztendőkben 228 honfitársunk vált a megtorlás áldozatává, ötvenhatos vértanúvá.


1989. június 16-án Nagy Imrét és mártírtársait, és jelképesen egy üres koporsóban minden ötvenhatos vértanút, újratemetett a magyar nemzet, azóta ezen a napon emlékezünk minden 1956 után kivégzett magyar vértanúra. A magyar kormány kezdeményezésére az idén két napon, 2007. június 15-én és 16-án emlékeztünk az ötvenhatos vértanúkra.


Június 15-én és 16-án nemzeti összetartozásunk jelképeként, a vértanúkra emlékezve országszerte gyújtottak gyertyát az ötvenhatos eseményekhez kötődő emlékhelyeken.
Június 16-án, a korábbi évek hagyományainak megfelelően, ünnepi megemlékezések és koszorúzási ünnepségek voltak Budapest több pontján, így az ’56-osok terén, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Központi Emlékművénél, valamint a Vértanúk terén, ahol a közjogi méltóságok, Nagy Imre családtagjai, a Nagy Imre Társaság és Alapítvány, és az ötvenhatos szervezetek képviselői közösen rótták le tiszteletüket Nagy Imre szobra előtt.


2007. június 16-án esti emlékkoncertet szervezett a Magyar Köztársaság kormánya a budapesti Kossuth téren a Pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar és a Magyar Rádió Kórusa közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével. A téren összegyűltek együtt emlékeztek az 1956-os forradalomban és szabadságharcban vállalt szerepükért halálra ítélt és kivégzett vértanúkra. Az est folyamán fiatal budapesti és vidéki pályakezdő színészek tolmácsolásában felolvasást hallgathattak meg Nagy Imre és mártírtársai peranyagának szövegeiből és a halálraítéltek utolsó leveleiből, a kivetítőkön pedig korabeli anyagokat tekinthettek meg a nézők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik