Belföld

Blogpolitikusok: Orbán előretört

Egyre több politikus blogol az interneten, rendszerint egy segítőtárssal, aki stilisztikailag és tartalmilag is felügyeli a bejegyzéseket. A nyilvános naplóvezetés azonban néha áldozatokkal jár: többen pozíciójukat bukták el egy-egy rosszul sikerült megjegyzés miatt. Szakértőink szerint Orbán Viktor diktál: az általa bevezetett videoblog lesz az új sláger.

Mára teljesen természetessé vált, hogy a miniszterelnök vagy más vezető politikusok internetes naplót vezetnek. A blog mint kampányeszköz az Egyesült Államokban terjedt el: 2003-ban Howard Dean és Wesley Clark demokrata elnökjelöltek internetes naplói az elsők között voltak. Howard Dean például az internet ötletes és hatékony használatával szerezte a kampányára fordítható pénzei nagy részét. Az – amerikai mércével mérve – markánsan baloldali exelnökjelölt a 2003-as választások előtt bebizonyította, hogy az online kampány igenis hatékony eszköz a politikában. A jelöltek közül ő fordította a legtöbbet a választók internetes meggyőzésére, ennek eredményeképpen ő szerezte az interneten a legtöbb pénzt és önkéntest, illetve kiugróan magas népszerűségre tett szert az amerikai huszonévesek körében.

Magyarországon a politikai blogot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hozta be a köztudatba: 2006. január 31-én nyitotta meg saját webnaplóját. A miniszterelnök előtt azonban több képviselő is élt az internet nyújtotta lehetőségekkel, például Eörsi Mátyás SZDSZ-frakcióvezető, Becsey Zsolt, a Fidesz EP-képviselője vagy Pásztor Tibor, az MSZP budapesti elnökségi tagja. Ma már inkább a politikai blog jövője a kérdés: az Orbán TV beindulásával a videoblog elterjedését lehet prognosztizálni.

A magyar miniszterelnöknek az intimitás is belefér

Keszthelyi András, Gyurcsány Ferenc politikai főtanácsadója a FigyelőNet kérdésére elmondta: kezdetben felmerült, hogy a bejegyzéseket a miniszterelnök munkatársai írják, Gyurcsány csak jóváhagyná azokat. 2005 őszén születtek is ilyen próbabejegyzések, a miniszterelnök azonban felfüggesztette a kezdeményezést. 2006 februárja óta Gyurcsány Ferenc reggelente átlagosan tíz percet szán arra, hogy digitális magnóra mondja a bejegyzéseit. A felvételt legépelik, ha szükséges, stilizálják. Fontosabb téma esetén Gyurcsány hagyja jóvá a végleges szöveget. Keszthelyi elmondta, hogy a bejegyzések előtt a kommunikációs stáb csak témákat javasol a miniszterelnöknek, aki mérlegel, és gyakran érinti az ajánlott ügyeket.

A napló szerkezetén az indulás óta nem sokat változtattak, arra azonban figyelnek, hogy a weboldal ne kormányzati hírportálként üzemeljen. Keszthelyi szerint önmagában nem probléma, ha egy blogon hírekhez is hozzájuthatnak a választók, a magyar média ellenérzései miatt ugyanakkor Gyurcsány Ferenc naplóját már nem használják elsődleges hírforrásként. A miniszterelnök tanácsadója elmondta, hogy egyetlen bejegyzés van, amelyet nem a kormányfő írt, ez az első, bejelentkező poszt. Gyurcsány Ferenc blogjában szokatlanul sok a magánéleti elem, Keszthelyi szerint ennek az az oka, hogy a miniszterelnök naplóként tekint a webblogra, a naplóba pedig belefér az intimitás is.

Ma már nem kérdés a blogok szerepe a politikában

Gyulai Attila, a Political Capital elemzője szerint ma már nem kérdés, hogy jó eszköz-e a választókkal való kapcsolattartásra a blog. Ha egy új eszköz tűnik fel a politikai színtéren, előbb-utóbb a politikai ellenfelek is rá lesznek kényszerítve, hogy hasonló elemeket vessenek be a kampányban. Az elemző szerint a politikusi honlapok számának növekedésével a politikai blogok száma is egyre szaporodni fog. Gyulai Attila a legfontosabb kérdésnek azt tartja, hogy a blog illeszkedik-e a politikus imázsához. „Fodor Gábor esetében például az a feladat, hogy igazolja: Fodor a megfelelő ember a környezetvédelmi tárca élére, és ehhez az internetes napló jó felület lehet” – véli a szakértő.

Gyurcsány Ferenc blogjáról Gyulai elmondta, hogy egy centralizált kormányzati rendszerben még előnyös is lehet a blog hírportálként való használata, hiszen erősíti a miniszterelnök pozícióját. A hírközlő blog hátránya lehet azonban a média ellenszenve, hiszen az ilyen napló éppen a média kenyerét veszi el azzal, hogy megelőzi a sajtót a bejelentések nyilvánosságra hozatalában. Az Orbán TV, Orbán Viktor honlapjának megújulása a válasz az elemző szerint a Gyurcsány-blogra: a Fidesz „beelőzött” egy modernebb technika alkalmazásával.

„Nem hirdetőtábla és nem közlöny”

Az SZDSZ elnökválasztási kampányában kezdte el Fodor Gábor a blogírást, de környezetvédelmi miniszterként is folytatja. A politikus naplója megírásában segítéségére van egy névtelenséget kérő, reklámmal és újságírással foglalkozó fiatalember. Mint lapunknak elmondta, ő maga egyáltalán nem foglalkozik politikával, a felkérést a miniszter személye miatt vállalta el. A blog hasonlóan készül a miniszterelnök naplójához: a bejegyzések előtt az aktuális témáról egyeztetnek a stábbal, a blogot Fodor írja, és a végső verziót is ő hagyja jóvá, a szakember feladata elsősorban a stilizálás és az emészthetővé tétel.

Fodor Gábor naplójának tematikája abban jelentősen különbözik például Gyurcsány blogjától, hogy abban meglehetősen kevés a magánéleti elem. A blog szerkesztője elmondta, hogy ez szándékos, hiszen az elnökválasztási kampány alapvető politikai kérdésekről szólt, és elsősorban nem a választókat, hanem a küldötteket kellett meggyőzni – ehhez igazodott a blog is. A Fodor-blog szerkesztője kiemelte: az a feladat, hogy a netes napló a politikus karakterét erősítse, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a weboldal promócióját. És azt sem, hogy az adott politikus célcsoportja fogékony-e az internetes kommunikációra. Szerinte a hírközlő funkció ritkán, de lehet indokolt és hatékony, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a blog nem hirdetőtábla és nem közlöny: a bejelentéseknek megvan a maguk helye.

Civil politikai blog

Egészen másképpen kezeli a netes napló írását Pásztor Tibor, az MSZP V. kerületi önkormányzati képviselője és az MSZP Budapesti Elnökségének tagja. Pásztor blogja – bár gyakori a politika mint téma – nem a politikai marketingre épül, sokkal inkább hasonlít az eredeti, önkifejezési célból írott internetes naplókra. Pásztor Tibor szerint a blog kiváló eszköz a választókkal való kapcsolattartásra, de a választások eredménye nem ezen múlik. A képviselő szerint egyáltalán nem baj, ha a blog hírforrásként üzemel, ő maga is alkalmazta az önkormányzati kampányban, amikor nyilvánosságra hozta annak a Tarlós István vezette testületi ülésnek a szövegét, amelyben a Fidesz képviselője azt válaszolja Szénási János MDF-es politikikusnak egy vita során, hogy „ne ravaszkodj, mert úgy leverem a szemüvegedet, és rá is ugrok!”.

Demcsák Zsuzsa kormányszóvivői visszalépése és Pásztor Tibor blogja ugyanakkor felveti azt a kérdést, hogy nem vállal-e fölösleges kockázatot egy politikus vagy közszereplő, ha nyilvános internetes naplót vezet. Pásztornak ugyanis éppen egy blogbejegyzés miatt kellett visszalépnie: Deutsch Tamásra tett félreérthető megjegyzést. Abban azonban Keszthelyi András, Pásztor Tibor és Gyulai Attila is egyetértettek, hogy nem a blogírás jelent veszélyt a politikusokra és közszereplőkre, hanem az életformájukkal járó nyilvánosság.

A politikai blog jövője: az OV TV

Angliában, Franciaországban és május 13-tól már Magyarországon sem ismeretlen a politikai videoblog műfaja. Minden bizonnyal véletlen, hogy elsősorban jobboldali politikusok élnek ezzel az internetes eszközzel: Franciaországban Nicolas Sarkozy miniszterelnök, Angliában David Cameron, a konzervatív párt elnöke, hazánkban pedig Orbán Viktor kísérletezik hasonlóval. Keszthelyi András szerint az orbáni újítás minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a miniszterelnök környezetéből kiszivárgott a videoblog indításának gondolata, és a Fidesz lecsapott az ötletre. Gyulai Attila szerint a videoblog elterjedése lehet a következő lépés a politikai naplók történetében, ez azonban a megszólítottaktól biztosabb technikai hátteret igényel. Az elemző elmondta, hogy a honlap megújítása Orbán Viktor arculatváltásának eszköze, amellyel Orbán egy kevésbé konfrontatív, érthetőbb és emberközelibb arculattal jelenhet meg a választók előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik