Belföld

Mikola nyolc pontja a kormánynak

A Fidesz nyolc pontban határozta meg, hogy mivel nem értenek egyet az egészségügyi reform kapcsán. Ezért arra kérik a kormányt, hogy ne legyen vizitdíj, maradjon meg a szabad orvosválasztás, és ne zárjanak be kórházakat.

Az emberek nevében arra szólítjuk fel a kormányt, hogy ne tegye fizetőssé az egészségügyet, ne zárjon be kórházakat, ne „ágylábakban”, hanem betegben gondolkodjon, ne adja el az egészségügyi közvagyont, ne folytasson ingatlanspekulációkat, valamint ne szüntesse meg a szabad orvos- és intézményválasztást, ne vezessen be több-biztosítós rendszert, illetve a változtatások előtt készítsen hatástanulmányokat – mondta Mikola István.

Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere a Fidesz elvárásait részletezve kifejtette: ha már a 18 éven aluliakat, vagyis a 10 milliós lakosságból négymillió embert mentesítettek a vizitdíj megfizetése alól, akkor a kormány továbbmehetne, és még karácsony előtt visszavonhatná a vizitdíj intézményét. Közölte: Magyarország népegészségügyi helyzetében nem lehet egyetlen egy kórházat sem bezárni, ugyanakkor 30-35 kórház bezárásáról szóló listák keringenek egészségügyi körökben.
Mikola István azt is kérte a kormánytól, ne folytasson ingatlanspekulációkat az egészségügyi intézményekkel. Mint mondta, aggódnak a Sportkórház épületéért, valamint azokért az „ősfás parkokkal körülvett palotákért”, amelyekben ma aktív gyógyító munka folyik, viszont nem szerepelnek a súlyponti kórházak között. A politikus szerint nem lehet megszüntetni a szabad orvos- és intézményválasztás demokratikus vívmányát, és ehelyett „vonalzóval és körzővel megrajzolni a betegutakat”.

Hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy a társadalombiztosítás helyébe több-biztosítós, magánbiztosítókkal működő rendszer lépjen. Már „látjuk a lopakodást”, hiszen a jogszabály-tervezetekben kimarad az egészségbiztosító és a társadalombiztosítás is – jegyezte meg. A politikus a követelések nyolcadik pontjaként arra szólította fel a kormányt, hogy mielőtt az egészségügy ilyen átfogó átalakításába kezd, készítsen hatástanulmányokat.

A politikus kérdésre válaszolva kifejtette: a Fidesznek van egészségügyi programja, amely a reformokat a térségi népegészségügyi adatok alapján hajtaná végre, két kormányzati ciklus, vagyis 6-8 év alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik