Tudomány zöldövezet

Brutális hőhullám Ázsiában: Pakisztánban 53 fok volt

Jan Ali Laghari/Anadolu via Getty Images
Jan Ali Laghari/Anadolu via Getty Images

Súlyos hőhullám sújt több déli országot is napjainkban. Mexikóban a hónap hátralevő részében 45 Celsius-fokos hőmérséklet várható, melynek következtében már most több mint 100 bőgőmajom pusztult el, és madarak is hullottak az égből.

A forróság Délkelet-Ázsiára is lecsapott: Indiában és a Fülöp-szigeteken a 40 fok körül hőmérséklet miatt iskolákat kellett bezárni, Thaiföldön pedig már több mint 30 halálos áldozatot számlál a forróság, írja az Interesting Engineering.

A csúcsot azonban nem itt, hanem Pakisztánban mérték, ahol a déli Szindh tartományban május 27-én 52 fokot mutattak a hőmérők.

Muhammad Saleem, az ország éghajlatváltozási minisztérium szóvivője szerint a pakisztáni hőhullámok intenzitása, gyakorisága és időtartama gyorsan nő az előző évekhez képest. A frontoknak a terhes nők, a gyerekek és az idősek a legkiszolgáltatottabbak.

A pakisztáni meteorológiai ügynökség  jelentése szerint a mostani hőmérséklet közel áll a város és az ország rekordjához, amelyek idején 53,5, illetve 54 Celsius-fok volt. Nem véletlenek itt a magas értékek: Pakisztán ugyanis az ötödik legkiszolgáltatottabb ország az éghajlatváltozással járó hatásokkal szemben.

Bár az ausztrál meteorológiai hivatal áprilisban úgy értékelte, a világ időjárását befolyásoló jelenség, vagyis az El Niño véget ért, a déli országok némelyikében nincsenek erről meggyőződve. Raghu Murtugudde, a Mumbai Indiai Technológiai Intézet munkatársa szerint a jelenség még mindig érezhetően felerősíti a hőhullámokat.

Kapcsolódó
Halott majmok hullanak a fákról Mexikóban
A környezetvédelmi minisztérium szerint a tömeges pusztulásra több magyarázat is lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik