Belföld

Elemzés a Gyurcsány-kormány első száz napjáról

Kapkodó egyensúlyozás címmel, a második Gyurcsány-kormány első 100 napjáról készített gyorsértékelést a nemrégiben alakult Nézőpont Intézet, amely szerdán mutatta be tanulmányát.

A kutatást az intézet vezetője, Mráz Ágoston Sámuel politológus jegyzi, de a tanulmányt szakmai tanácsokkal segítette Cséfalvay Zoltán egyetemi tanár, az Orbán Viktor Fidesz-elnök által korábban kezdeményezett Gazdasági Konzultáció szóvivője, valamint Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnökhelyettese, aki szintén Orbán Viktor felkérésére társszerzője volt kormányprogram júniusi vitájára elkészült Fehér Könyvnek.

Az elkészült tanulmány azt a következtetés vonja le, hogy a hivatalában megerősített koalíció első száz napja során nem tudott megfelelni az egyéni és a piaci szabadság, a demokrácia, a jogállamiság tiszteletben tartása, a társadalmi szolidaritás, valamint a kompetens vezetés alapértékeinek. A gyorsértékelés szerint az egyéni és a piaci szabadságot az adóemelésekkel párosított kiadáscsökkentés korlátozza, a demokrácia szellemét az érdekképviseleti szervezetekkel és a parlamenti pártokkal folytatott tárgyalások kiürítése veszélyezteti, míg a jogállamiságot a hatalomkoncentráció, azaz a mindenre kiterjedő központosítás csorbítja.

A szerzők úgy vélik, hogy a megszorító csomag számos káros társadalmi tendenciát valószínűsít, illetve az elfogadott intézkedések számos esetben (vizitdíj, tandíj) ellentétesek a társadalmi szolidaritás elvével. A tanulmány szerint a kompetens vezetés hiányára utalnak az átgondolatlan és a lobbiérdekek szerint folyton változó intézkedések, és az augusztus 20-i tűzijáték során bekövetkezett katasztrófa is erről tanúskodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik