Belföld

A független képviselő ül majd jobbszélen

Megegyeztek a pártok az Országgyűlés május 16-i alakuló üléséről, az erről szóló megállapodást szerdán írta alá az öt frakció képviseje.

A megállapodás szerint a házelnököt az MSZP jelöli, az alakuló ülésen megválasztandó két alelnök egyikére az SZDSZ, másikra a Fidesz tesz javaslatot, további alelnököket az alakuló ülést követően választanak. Ugyancsak tartalmazza a megállapodás a parlamenti ülésrendet: ennek értelmében a pulpitusról nézve az ülésterem bal oldalán az MSZP, mellette az SZDSZ frakciója foglal helyet, jobb oldalon – tovább haladva balról jobbra – az MDF és a Fidesz képviselőcsoportja következik oly módon, hogy a KDNP képviselői a Fidesz-frakció soraiban ülnek majd, a független képviselő pedig az ülésterem jobboldalán kap helyet. Az ülésrenddel a Fidesz és a KDNP nem értett egyet, de tudomásul vették.

A parlamenti pártok közötti szerdai megállapodás lehetővé teszi, hogy az új országgyűlés megalakuljon, a későbbi egyeztetéseken az MDF a bizottságok számának csökkentését képviseli majd – mondta Herényi Károly frakcióvezető. Az MDF azt is el kívánja érni, hogy egy képviselő csak egy bizottságnak legyen a tagja, és ott lehetőleg százszázalékosan végezze a munkáját – fejtette ki. Az alelnöki pozíciókat illetően úgy nyilatkozott: fontos szempont, hogy a parlament működőképessége biztosított legyen. Ahány alelnökkel ez megoldható, az az MDF számára elfogadható – tette hozzá.

Rubovszky György (KDNP) az MTI-nek elmondta: a KDNP nem írta alá az ülésrenddel kapcsolatos megállapodást, azonban tudomásul veszi azt.


„Nagy csata lesz”


A Szabad Demokraták Szövetsége Világosi Gábort delegálja a parlamenti alelnöki tisztségére, országgyűlési jegyzőnek pedig Béki Gabriellát és Kis Zoltánt javasolja – közölte Eörsi Mátyás ügyvivő. Szavai szerint a neheze még hátra van, hiszen a bizottságokról még nem egyeztek meg a pártok. Mint mondta, azért tartja ezt a legnehezebb kérdésnek, mert a legtöbb képviselői pozíciót a parlamenti bizottságok száma és nagysága fogja a leginkább érinteni. „Azt hiszem, nagy csata lesz” – jegyezte meg.


Eörsi Mátyás hangsúlyozta: az SZDSZ továbbra is kisebb számú és kisebb létszámú bizottságokat szeretne, amelyek hatékonyabban ellenőrzik a kormány munkáját, és a törvényhozás minőségét javítják.


A Fidesz „körbeöleli” a KDNP-t


„A parlamenti frakciók elég gyorsan, komoly kompromisszumkészségről tanúbizonyságot téve állapodtak meg ezekről a kérdésekről, de ez csupán a kötelező gyakorlat volt, hiszen a parlament működése szempontjából legfontosabb kérdések mindegyike homályban maradt” – mondta Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője. Véleménye szerint a koalíciós tárgyalások „csigalassúsága” miatt idáig egyetlen egy érdemi szót sem tudtak váltani arról, hogy milyen bizottság szerkezetben végezze az Országgyűlés a munkáját.


Mint mondta, a Fidesznek vannak javaslatai a bizottsági munkával kapcsolatban, minden ésszerű, hatékony megoldást támogatnak, minden kérdésről hajlandóak tárgyalni, azonban először a kormánypártoknak kell meghatározniuk azt a kormányzati struktúrát, amelyhez illeszkedhet a bizottsági szerkezet. Kérdésre válaszolva a politikus közölte: a Fidesz alelnökjelöltjéről a frakció hétfő délelőtti ülésén döntenek.


A Fidesz és a KDNP továbbra is a háromalelnökös modellt tartja a legjobb megoldásnak, de nem zárkóznak el más lehetőségektől sem. Deutsch-Für Tamás jelezte: a Fidesz és a KDNP nem ért egyet az ülésrenddel, de tudomásul veszi. A Fidesz-frakció “körbeöleli” majd a KDNP-s képviselőket – tette hozzá Deutsch-Für Tamás, aki szerint ennek ugyan nincs szimbolikus jelentősége, de kifejezi a Fidesz és a KDNP szoros partneri, frakciószövetségi viszonyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik