Közélet

Minden eddiginél kevesebb képviselőt küldhet a Fidesz az EP-be egy friss becslés szerint

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Minden eddiginél kevesebb képviselőt küldhet a Fidesz az Európai Parlamentbe az Europe Elects szerint, amit a hvg.hu szúrt ki.

Eszerint a Fidesz mindössze kilenc képviselővel kalkulálhat (a vele egy listán szereplő, de más EP-frakcióban ülő KDNP egy helyet kaphat), vagyis három helyet vesztenek a mostani ciklushoz képest.

A Magyar Péter-féle Tisza Párt a semmiből indulva pár hét alatt olyan támogatottságra tett szert, hogy már hat mandátumot prognosztizálnak nekik. A DK egy helyet veszíthet, három helyre számíthat csak.  Ezen kívül a Kutyapárt és a Mi Hazánk kerülhet be az EP-be egy-egy képviselővel.

Európai szinten nagy elmozdulások nem várhatóak, a Néppárt két hellyel gyarapodhat, a szociáldemokraták ugyanennyit bukhatnak, a liberálisok és a Zöldek gyengülhetnek 16-16 hellyel. A három legnagyobb frakció továbbra is a Néppárt, a Szocdem és a Liberálisok maradnak, vagyis elméletileg nincs akadálya a nagykoalíció folytatásának.

Frissítünk!

“Volt egy hiba a számítási modellünkben” – erősítette meg az EUrologusnak a Telex által már feltárt hibát az Europe Elects munkatársa. Szerdán írtuk meg, hogy a legfrissebb becslés alapján a 21 magyar mandátum úgy oszlik meg, hogy a Fidesz-KDNP kap 10 (9+1), Magyar Péter Tisza Pártja 6, a DK-MSZP-Párbeszéd koalíció 3, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk pedig 1-1 helyet. Ezt most úgy módosították, hogy a MKKP és a Mi Hazánk nem jutna képviselői pozícióhoz, viszont a Fidesz-KDNP 11, a DK-MSZP-Párbeszéd együttműködés pedig 4 mandátumban reménykedhet, a Tisza hat képviselői helyében nincs változás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik