Közélet europoli

Politico: az EU Magyarországot megkerülve kezdené meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

Julien Warnand / EPA / MTI
Julien Warnand / EPA / MTI

Szerdán a 27 uniós tagállam kormányainak képviselői az ukrán és a moldovai csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló kerettervezetről tárgyalnak. Az EU és Ukrajna még azelőtt szeretné megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat, hogy Magyarország július 1-jén átvenné az Európai Tanács soros elnökségét Belgiumtól, írja a Politico.

A lap úgy tudja, hogy a belga elnökség már két nappal a nyári EU-csúcs kezdete előtt, az Általános Ügyek Tanácsának – vagyis a tagállamok uniós ügyi minisztereinek ülésén – június 25-én megkezdené a csatlakozási tárgyalásokat. Bár az Európai Bizottság legutóbbi, Ukrajnáról szóló jelentése kiemelte, hogy Kijevnek még néhány reformot végre kell hajtania, mielőtt megkezdődhetnek a tárgyalások, a tisztviselők szerint Ukrajna már elvégezte a házi feladat nagy részét. Ez magában foglalja az etnikai és nyelvi kisebbségek védelmét célzó reformokat, amint azt a Velencei Bizottság is javasolta.

A Politico azt írja, hogy a legtöbben nem szeretnének egy újabb bizottsági jelentésre várni, mivel attól tartanak, hogy a bővítésért felelős biztos, Várhelyi Olivér késleltetheti a folyamatot. „Várhelyi nem fog a gyorsaságra törekedni” – mondta egy magas rangú tisztviselő a Politicónak, aki ahhoz hasonlította a magyar kormány által delegált biztos kinevezését, „mintha rókát engedtek volna a tyúkólba”.

A lap azt írja, diplomaták várakozásai szerint a mai napon nem sikerül megállapodni, mivel még sok kényes technikai kérdést kell megoldani.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik