Tudomány

Így előzhető meg a mogyoróallergia a gyerekeknél

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Kisebb eséllyel lesznek mogyoróallergiások azok a gyerekek, akik sok mogyorót tartalmazó terméket fogyasztanak csecsemőkoruk és ötéves koruk között – írja a The Guardian egy új tanulmány alapján. A szakértők szerint egy egyszerű étrendi változtatással évente 100 ezer életveszélyes mogyoróallergiás eset lenne megelőzhető világszerte.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy azok a gyermekek, akik 4-6 hónapos koruktól rendszeresen fogyasztottak mogyoróalapú nassolnivalókat, 71 százalékkal kisebb eséllyel lettek allergiások 13 éves korukra, mint azok, akik kerülték ezeket az ételeket.

Gideon Lack gyermek allergiákra szakosodott professzor éppen ezért minden szülőnek azt javasolja, hogy már 6 hónapos korukban vegyék bele gyermekük étrendjébe a mogyorót. Ha pedig babájuknak ekcémája van, akkor már 4 hónaposan ismertessék meg a mogyorótermékekkel, hiszen az ekcémásoknál nagyobb eséllyel alakul ki a mogyoróallergia.

A nyugati országokban az elmúlt évtizedekben megemelkedett a mogyoróallergiások száma. A gyermekek 20 százaléka kinő ebből az állapotból, a többséget azonban életük végéig elkíséri. Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy nem élvezhetik a mogyoró ízét, hanem súlyos, akár életveszélyes allergiás reakció is jelentkezhet náluk, ha érintkeznek az allergénnel.

A kutatók kiemelték, hogy egész vagy darabolt mogyorót nem javasolt pár hónapos csecsemőknek adni, ez ugyanis fulladásveszélyes, ehelyett egy púpozott teáskanálnyi mogyoróvajat javasolnak heti háromszor.

Kapcsolódó
Így válhat halálossá egy darázscsípés
A méhek és darazsak mérge „gerincesbüntető” molekulákból áll, allergológus és biológus segítségével mutatjuk be, hogyan kerülhetjük el a baleseteket, miként kezeljük a szúrást, és mikor kell orvoshoz fordulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik