Belföld

A magas részvétel a kormányoldalnak kedvez

A FigyelőNet urnazárás előtt megkérdezett szakértői szerint a magas részvétel a jelenlegi koalíciónak kedvez. 80-100 körzetben valószínűleg már az első fordulóban végeredmény lehet, ha a különbség nem behozhatatlan, mozgalmas hetek állnak előttünk.

A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint már most látszik, magasabb lesz valamivel a részvétel annál, mint számítottak, akár a 61-63 százalékot is túlszárnyalhatja. „Úgy gondolom, a magas részvételt figyelembe vevő forgatókönyvek lépnek életbe, amelyek szolid koalíciós előnyt prognosztizálnak” – mondta Kumin Ferenc. Hozzátette: annyira kicsik azonban a különbségek, hogy ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. A politológus figyelmeztetett: az adatfeldolgozás első óráiban valószínűleg a Fidesz lesz többségben, amely annak köszönhető, hogy először mindig a kisebb települések szavazatait számolják össze, és itt a jelenlegi ellenzék erősebb. Ezután következik majd az eredmények hullámvasútja.

Az SZDSZ-t bejuttathatja Budapest

Budai Bernadett szerint a pénteki eredmények megmutatták: a két nagygyűlésnek és a két vitának volt hatása, mégpedig az MSZP javára, amely így 2-3 százalékot rávert riválisára. A politológus ugyanakkor hangsúlyozta: a különbség még így is hibahatáron belül van. „Fontos, hogy idén akár már a 176 egyéni választókerületből 80-100-ban is eldőlhet az eredmény az első fordulóban. A magas részvétel egyébként nem jó a kis pártoknak, de mivel a fővárosban is kiemelkedően sokan mentek el voksolni, ez bejuttathatja az SZDSZ-t” – mondta Budai Bernadett a FigyelőNetnek.

Mozgalmas hetek jönnek

A két forduló közti események Török Gábor szerint attól függnek, hogy reálisan behozhatónak látszik-e az eredmény. „Ha az MSZP-SZDSZ együtt nem vezet 10 százalékpontnál nagyobb arányban a Fidesz előtt, akkor még egy halvány esélye lehet a Fidesznek a fordításra, ahogy 2002-ben is majdnem megtörtént. Miután most az első fordulóban feltehetően több egyéni választókerületben dől el a verseny, a Fidesz mozgástere valószínűleg ebben az esetben szűkre szabottabb lehet. De ha nincs teljesen egyértelmű eredmény, biztos vagyok abban, hogy mozgalmas két hét előtt állunk” – mondta a politológus a FigyelőNetnek. Egyetért Kumin Ferenc is, aki azonban a helyi kampány jelentőségét hangsúlyozza. „Úgy gondolom, a két forduló között azokra a területekre fognak koncentrálni a pártok, ahol kicsi a különbség és még megfordítható az eredmény” – véli Kumin Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik