Belföld

Nem döntöttek a viták

Semmiféle konszenzus nem alakult ki a lapunkban és másutt megszólaló szakértők, elemzők között arról, hogy a kétpárti és a négypárti tévévita milyen hatással volt a választókra. Az sem egyértelmű, hogy a beszélgetések növelték-e a választási hajlandóságot, és az sem, hogy melyik kormányfőjelölt megítélését javította a szópárbaj. Egyértelmű viszont, hogy a Gyurcsány–Orbán-vita karakteresebb, a négypárti disputa pedig szakmai jellegű – unalmas – volt.

Sokan figyeltek

A Gyurcsány–Orbán szópárbajt 3 946 987 ezren nézték, akik közül 3 672 685-en választókorúak voltak az AGB Nielsen Médiakutató adatai szerint. Valamivel kevesebben kísérték figyelemmel a négypárti beszélgetést, amire összesen 3,4 millió választókorú magyar volt kíváncsi.

Gyurcsány Ferenc szerdán nekirontott Orbán Viktornak – ez minden elemző szerint egyértelmű és meglepő, mert többségük a túl nagy tét miatt arra számított, hogy a politikusok döntetlenre játszanak. Nem így történt: Gyurcsány rámenősen, adatokkal bizonygatta, hogy Orbán alkalmatlan a kormányfői poszt betöltésére, ő viszont rendelkezik vízióval az ország jövőjéről. Orbán nem vette fel a kesztyűt: a kamerába nézve minden kérdésnél a választópolgárokkal ismertette a Fidesz nézeteit; mindössze 3-4 alkalommal mondott ellent és szállt vitába a miniszterelnökkel.

Több elemző szerint a vitát egyértelműen Gyurcsány nyerte, mert kompetensnek, energikusnak, derűlátóbbnak és racionálisabbnak tűnt ellenfelénél, viszont abban is sokan egyetértenek, hogy a vita során egyre fokozódó agresszivitása számos választót taszíthat, vagyis a pillanatnyi győzelem akár vereséget is jelenthet.

Orbán Viktort több szakértő szürkének és enerváltnak látta a vita során, míg mások szerint inkább békülékeny és nyitott volt. Az elemzők között meglepő egyetértés volt abban, hogy a Fidesz elnöke az MSZP által is táplált „agresszív vezető” imázsát akarta leépíteni. Néhányan úgy vélik, ez lehet a nyerő stratégia, mert alkalmasabb a bizonytalan szavazók megszólítására.

Az összecsapást később maguk a résztvevők is értékelték – véleményük közel állt saját oldaluk elemzőinek álláspontjához. Orbán szerint a vita során kiderült, ki milyen ember, míg Gyurcsány úgy vélte: Orbán nem egyenes, mert a háta mögött támadta, amit szemtől szembe nem tett meg, ráadásul vita közben nem nézett a szemébe.

A négypártin Dávid tűnt ki

Szakpolitikai színezetű volt a csütörtöki négypárti vita, amelyen Dávid Ibolya jól szerepelt, Orbán élénkebb, Gyurcsány pedig barátságosabb, ezért visszafogottabb volt – értett egyet a vitáról nyilatkozó elemzők zöme.

A FigyelőNetnek értékelő elemzők szerint Dávid Ibolya MDF-elnök nőiességével, hitelességével és összeszedettségével tűnt ki, bár a vita elején látványosan izgult, és időnként agresszív gesztusokra is ragadtatta magát. Abban is egyetértés mutatkozott, hogy Orbán teljesítménye javult: bár udvarias maradt, élénkebben kritizálta a kormányt, és több pozitív gesztust használt. Gyurcsány viszont visszavett: békülékenyebbnek tűnt, minden politikustársával konszenzust próbált találni egy-egy témában, ami szürkébbé tette a kétpárti vitához képest. A megszólaló elemzők egytől-egyig hiányolták Kuncze Gábor humorát, sőt akadt, aki szerint a korrupciós vádaknál a rutinos vitatkozó elbizonytalanodott. Mások úgy vélik, az SZDSZ elnöke ügyesen oldotta meg azt a nehéz feladatot, hogy különbözzön is Gyurcsány Ferenctől, de koalícióképes is maradjon.

Az elmúlt két választás váratlan eredménye nyomán leginkább óvatosak voltak a médiában megszólaló elemzők: stratégiákat vázoltak, de alig-alig értékelték azokat a hatékonyság szempontjából. Vasárnap este kiderül, melyik kormányfőjelölt döntött jól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik