Belföld

Gyurcsány: Orbán kerülte a vitát

Gyurcsány Ferenc is értékelte a szerdai kormányfőjelölti összecsapást: úgy vélte, Orbán távollétében támad, szemtől szembe kerüli a vitát. A kormánypártok közös rendezvényén kiderült: Kuncze véres húst eszik a csütörtöki négypárti disputa előtt.

A gazdasági miniszter szerint – aki a főváros 1. számú választókerületében indul képviselőjelöltként – ha a Fidesz továbbra is ellenzékben marad, akkor a magyar politika kompromisszumkészebbé, együttműködőbbé válhat. Sőt, az is kiderülhet, hogy ellenzékben is lehet politizálni. Így lehetőség nyílik arra, hogy az ellenzékkel együtt hajtsák végre azokat a reformokat, amelyekre szükség van – mondta Kóka János. Ezúton egy-egy reform előkészítése és végrehajtása közös siker lehet – mondta a szocialista támogatással induló jelölt. (A szocialista képviselőjelölt, Molnár Zsolt ugyanis még az első forduló előtt visszalépett Kóka János javára.) Hozzátette: ki fog derülni, hogy az ellenzék nem vállal politikai kockázatot, ha a konszenzuskereső politikát választja, ahogy Írország is ettől vált sikeressé és gazdaggá.

Körmös a gyereknek

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint a mostani kampány azt bizonyította, hogy mindent lehet: szervert feltörni, adatokat lopni, más jelöltjeit zsarolni – utalva a Fidesz körüli botrányokra. A liberális politikus szerint az utóbbi hetekben megmutatkozott a Fidesz igazi arca: korlátozná az emberek jogait, Mikola István például „körmöst adna a gyerekeknek”. A pártelnök szerint az utolsó hetekben a Fideszről „lefolyt a máz”, politikusai, Mikola István, Semjén Zsolt, Kövér László megmutatták igazi arcukat. „Azzal kampányoltak, ezzel akarnak kormányozni” – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc, aki szintén felszólalt Kóka János kampányzáró fórumán, elmondta, hogy a szocialista-liberális koalíció „olyan, mint a kínai étkezés: az édes és a savanyú különböző, ízeik mégis működnek együtt”. A miniszterelnök szerint a jelenlegi kormány nem bújik többmillió ember mögé, hanem azt teszi, ami „a vezetők dolga mindenütt a világon: programot alkot”.

Gyurcsány szerint nem lehet arra várni, hogy a vezetők majd elhozzák a boldogságot, hanem csak közös erővel lehet győztessé válni. Az MSZP önmagában is meg tudja nyerni a választásokat – mondta a szocialista miniszterelnök-jelölt – és több szavazatot is fog kapni, mint legnagyobb riválisa.

Ki nyert?

A miniszterelnök – Kóka kérdésére – nem kívánta értékelni a szerda esti vitát, mert „esetleg olyat mondana, ami nem elegáns”. De az elmúlt hetek ellenzéki támadásai azt mutatták, hogy az ellenzék vezére – a miniszterelnök távollétében – erőteljesen támadja a jelenlegi kormányt, de szemtől szemben kerüli a vitát, nem mer ellenfele szemébe nézni, hanem a tévékameráknak mondta monológját.

Kuncze Gábor azt mondta, hogy nem fél a csütörtök esti négypárti vitától, arra „nyers, véres hús evésével” készül. Az Orbán–Gyurcsány vitáról azt mondta, hogy azt egyértelműen Gyurcsány nyerte. Szerinte ugyanis a miniszterelnök végig reagált a témákra, míg Orbán Viktor nem tudott reagálni az új felvetésekre, és a vita végére „feladta a harcot”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik