Belföld

Vita: Gyurcsány mindenkit meglepett

Gyurcsány Ferenc viselkedése nagyon meglepte a politológusokat, míg Orbán Viktor a racionális várakozásoknak megfelelően viselkedett. Mindkét fél profin betartotta a számára kitalált előzetes stratégiát, kérdés azonban, melyik lesz a nyerő?

Tartalmi újdonságok

Bár a Fidesz Budapest-fejlesz-téssel foglalkozó minisztérium gondolata először vetődött fel, valamint a termelési rendszer-rel kapcsolatos problémák megemlí-tése is új volt, lényegében tartalmi újdonságokkal nem lehet jellemezni ezt a vitát. Stílusában azonban annál nagyobb meglepetést hozott ez a vita – hangsúlyozta Budai Bernadett politológus a FigyelőNet kérdésére.

Tartalmi újdonságot nem hozott a vita, annál nagyobb meglepetést okozott stílusában – foglalta össze véleményét Budai Bernadett politológus a miniszterelnöki vitáról. Ezzel egyetértett Kumin Ferenc politológus is: a korábbi várakozásokhoz képest mindkét miniszterelnök meglepetést okozott. A vitát megelőzően arra lehetett számítani, hogy Gyurcsány és Orbán is biztosra akar menni, és nem fognak kockázatot vállalni. Ehhez képest Gyurcsány meglepően agresszívan viselkedett. Ennek ellenére Kumin Ferenc szerint Gyurcsány Ferenc tűnt a felkészültebbnek, vitaként kezelte a helyzetet, állandóan kereste a szemkontaktust Orbánnal, míg ellenlábasa elsősorban ismét egy megszólalási lehetőséget látott a vitában, és a kamerához intézte a szavait. Budai Bernadett meglátása szerint azonban Orbán Viktor békülékeny, nyitott hangneme az aktív bizonytalanok megszólítására volt alkalmas, és bár mindkét fél profin követte az előre kitalált stratégiát, kérdéses, hogy a konfrontatívabb viselkedési stílus vezet-e győzelemhez? Németh Erzsébet kommunikációs szakember szerint a vitát egyértelműen Orbán Viktor nyerte, mert meg tudta szólítani az embereket.

Ki kihez szólt?

Budai Bernadett véleménye szerint Gyurcsány Ferenc nem a racionális várakozásoknak megfelelően viselkedett: konfrontatív, Orbán Viktort személyében támadó viselkedése ugyanis nem az aktív bizonytalanok megszólítására alkalmas, inkább a saját biztos szavazóikat próbálta aktivizálni. Orbán Viktor ezzel szemben a várakozásoknak megfelelően viselkedett, hiszen békülékeny, emberközeli hangnemével és nyitottságával a bizonytalanokhoz szólt – tette hozzá Budai Bernadett. A végső szavazáshoz közel álló vitánál talán ez tűnik célravezetőbbnek. A szakember azt is Orbán Viktor előnyére írta, hogy végig nyíltan a kamerába beszélt, míg a jelenlegi miniszterelnök csak az utolsó pár percben szólt ki a nézőkhöz. Ezzel szemben Kumin Ferenc politológus úgy látja, hogy éppen Gyurcsány Ferenc mellett szólhat az a tény, hogy a vitapartnerére nézett.

Gyurcsány nyert?

Kumin szerint a magasan iskolázott, városi lakosok körében egyértelműen a miniszterelnök tekinthető a vita győztesének. Véleménye szerint azonban a választók jelentős részét egy idő után irritálhatta Gyurcsány kioktató stílusa, ugyanarra a témákra való állandó visszatérése. Kumin Ferenc azt is pozitívumként értékelte a jelenlegi miniszterelnök részéről, hogy minden egyes téma lezárásakor talált egy frappáns mondatot. Továbbá az is Gyurcsány mellett, illetve Orbán ellen szólhat, hogy a Fidesz elnöke az általa legfontosabbnak tartott családtámogatás témában nem használta ki teljesen a rendelkezésére álló időt, amit Gyurcsány, ahogy szóhoz jutott, meg is említett.

Kumin Ferenc politológus a FigyelőNetnek hangsúlyozta, hogy Gyurcsány nemcsak szavaiban, hanem testbeszédében is állandóan reagált ellenlábasa megnyilvánulásaira, és rendre talált arra módot, hogy a rendelkezésére álló idő alatt reagáljon a Fidesz elnökének a szavaira.

Orbán nyert?

Budai Bernadett meglátása szerint semelyik vitázó sem esett ki szerepéből, és betartotta, nagyon tudatosan alkalmazta a szakemberek által előzetesen felállított stratégiát. A kérdés az, hogy melyik stratégia lesz célravezetőbb a választásokon. A politológus szerint a végső szavazás előtti napokban már a politikusok emberközelisége, emberközeli hangneme lehet a nyerő. Török Gábor politológus, az Este című műsorban hasonló véleményének adott hangot: bár a vitát Gyurcsány nyerte, az erő és az erőszakosság közötti határmezsgye nagyon szűk, ezért ezzel a stratégiával nagyon sokat lehet nyerni, de nagyon sokat is lehet vele veszteni. Kérdéses, hogy a választókban ez a viselkedés hogy csapódik le. A politológus szerint bizonyosan mindkét fél stábjában beépítették a stratégiájukba a holnapi vitalehetőséget is, de a hangsúly a mai vitán volt. A csütörtöki, négypárti vitában már csak egy kicsit lehet módosítani a ma kialakított képen.

Az öltözékről

Ami az öltözetüket illeti, Gyurcsányra a szokásos, jól kiszá-mítható elegancia volt jellemző, Orbán Viktor egy gyapjúza-kóban a „vidéki patikus” stílusával azt akarta mutatni, hogy „lám én is egy ember vagyok a nép közül” – mondta Németh Erzsébet, kommuni-kációs szakértő.

Kommunikációs szempontból Orbán nyert

A kommunikációs szakember szerint egyértelműen Orbán Viktor nyerte a vitát, mert ellentétben Gyurcsány Ferenccel, ő meg tudta szólítani az embereket. Németh Erzsébet szerint egyértelműen eldöntötte a vitát, hogy míg Gyurcsány Ferenc percenként nagyjából háromszor beleszőtte a mondataiba, hogy „Ön”, „elnök úr”, vagy „miniszterelnök úr”, amivel egyértelműen azt üzente, hogy kizárólag Orbán Viktornak beszél, addig a Fidesz elnöke mindig egy meghatározott társadalmi csoport nevében – nyugdíjasok, gazdák, vállalkozók – szólt. Nagy hibának tartja Németh Erzsébet egyébként, hogy az MSZP kampányfelelősei nem vették észre: a Fidesz két éve az emberekkel való közvetlen kommunikációról beszél, ezért borítékolható volt, hogy most is ezt a taktikát fogja választani Orbán.

Gyurcsány a vita legelején volt jó Németh szerint, amikor a gátakon dolgozókat dicsérte, illetve a vita végén, amikor megpróbált végre az emberekhez is szólni. Elég sajátos kommunikációs helyzet volt, tulajdonképpen 8 miniprezentációt kellett elővezetni a miniszterelnök-jelölteknek. Németh Erzsébet szerint ebben is jobb volt Orbán. Sokkal felkészültebb volt, jól felépítette a háromperces megszólalásait. Kissé ugyan fátyolos, tompa volt a hangja, de ez csak azt erősítette, hogy átérzi a vita tétjét. Gyurcsány hanglejtésében viszont nagy kontrasztokat lehetett megfigyelni, nagy hangközöket járt be a hangja, ez egyébként sokaknak tetszik – mondta Németh.

Mindkét politikuson látszott a bizonytalanság. Főleg az elején Orbán Viktor légzéséből lehetett megfigyelni, hogy izgul, nem eléggé biztos magában. Később többször igazgatta a papírjait feleslegesen – ez is egyfajta pótcselekvés volt részéről. Gyurcsány Ferenc, bár ez nem nagyon látszott, de törölgette a száját, ami azt mutatja, hogy a látszólag lehengerlő beszédei mögött ő is lámpalázas kissé.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik