Belföld

Matolcsy: kétkulcsos adót akar a Fidesz

A Fidesz kormányra kerülése esetén kétkulcsos személyi jövedelemadót vezetne be. Az általános kulcs 13 százalékos, a felső pedig 15-20 százalék között alakulna. Ez a jelenlegi szja-terhelést a felére csökkentené – mondta Matolcsy György.

A VOSZ kétnapos gazdasági konferenciáján a vállalkozók képviselői a négy parlamenti párt vezetőjét hallgatták meg gazdasági elképzeléseikről. A kétnapos konferencia utolsó előadójaként Orbán Viktor helyett Matolcsy György ismertette a Fidesz programját.

Matolcsy György közölte: a Fidesz 2006 és 2020 közötti időszakra új nemzetstratégiát alkotott meg, ennek négy fő célja: egy népesedési és egészségügyi fordulat véghezvitele, a Kárpát-medence gazdasági egységének megteremtése, valamint a biztonság megteremtése minden területen. Ezekkel a volt gazdasági miniszter szerint meg lehet célozni, hogy Magyarország 2020-ra elérje az EU akkori átlagos színvonalát.

Nem szabad lemaradni a régióban

A gazdaságpolitikai fordulat fő elemeként említette a Fidesz politikusa az egyensúly helyreállítását, a növekedési elsőség visszaszerzését a régióban, az államadósság növekedésének megállítását a GDP-hez mérten, valamint azt, hogy az ország versenytársaival egy időben csatlakozzon az eurózónához.

Matolcsy György szerint 2002–2006 között valamennyi makrogazdasági mutató romlott, szemben az 1998 és 2002 közötti időszakkal. Hozzátette, hogy az EU-ban Magyarországon a legmagasabb az ikerdeficit, ami sebezhetővé teszi a gazdaságot. Ezért a volt gazdasági miniszter közmegegyezésen nyugvó gazdasági fordulatot sürgetett.

Új Széchenyi-terv

A Fidesz gazdaságpolitikai programjából említést tett a tb- járulék csökkentéséről a jelenlegi 29 százalékról 19 százalékra. Hangsúlyozta: csak jelentős járulékcsökkentéssel érhető el, hogy 4 év alatt 500 ezer új, jelentős részében részmunkaidős, adózó munkahely jöjjön létre, és a munkahelyteremtést nevezte az egyetlen járható útnak a költségvetés rendbetételére.

Ismertetése szerint a Fidesz új Széchenyi-tervet vezetne be, amelyben a kis- és középvállalatok számára 1000 milliárd forintot különítenének el vissza nem térítendő támogatásként, és további 500 milliárd forintot szánnak egy foglalkoztatási alap megvalósítására. Az uniós támogatások harmadát a Fidesz az új Széchenyi-tervbe csoportosítaná, és felét a második Nemzeti Fejlesztési Tervbe, döntően infrastrukturális beruházásokra.

A jelenlévő vállalkozók kérdéseire válaszolva kifejtette: nem tud róla, hogy a Fidesz programjában visszaállamosítás szerepelne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik