Belföld

MDF: Tiszta kezek és vállalkozássegítés

Az MDF kezdeményezi, hogy a parlamenti pártok szándéknyilatkozatot írjanak alá a Tiszta kezek hivatalának felállításáról - jelentette be Dávid Ibolya. Herényi Károly arról beszélt, hogy pártja milyen lépések megtételét tartja szükségesnek a hazai vállalkozók versenypozícióinak javítása érdekében.

A szándéknyilatkozatról Dávid Ibolya elmondta: ebben a parlamenti pártok vállalnák, hogy a 2006 tavaszán megalakuló Országgyűlés első feladata a korrupció ellen küzdő Tiszta kezek hivatalának felállítása lesz. A sajtónak is átadott szándéknyilatkozat szerint a hivatal feladata lenne, hogy független szervezetként felderítse a korrupciós bűncselekményeket; ellenőrzési joga kiterjedne minden olyan ügyre, ahol közpénzeket használnak fel. A hivatal alá tartozna az állami nagyberuházások és szerződések, a pénzügyi támogatások és a privatizációs szerződések ellenőrzése. A szándéknyilatkozat szövege szerint a parlamenti pártok megegyeznek abban is, hogy a hivatal független működését maradéktalanul biztosítják, és az annak felállításáról szóló törvényben garantálják a szükséges forrásokat.

Herényi Károly közölte: a Magyar Demokrata Fórum a hazai vállalkozók versenypozícióinak javítása érdekében erősíteni kívánja a piacvédelmet, javítani a vállalkozók tőkéhez jutásának feltételeit és csökkenteni az adminisztrációs terheket. A frakcióvezető pártja programjának gazdasági fejezetéből azokat az elemeket ismertette, amelyek nem kerülnek pénzbe, megvalósításuk csupán politikai akarat kérdése. Az MDF azért tartja elsődlegesnek a vállalkozók támogatását, mert a költségvetési hiány csökkentésére az igazi megoldás a bevételek növelése, ami „csak az adóbefizetésen keresztül képzelhető el, adóemelés nélkül, illetve adócsökkentéssel, csak úgy, ha a hazai vállalkozók versenypozíciói javulnak, és a nagyobb forgalom és nagyobb nyereség birtokában többet tudnak befizetni az államháztartásba, a költségvetésbe.”

A hazai vállalkozók versenypozícióinak javítása érdekében elsődleges fontosságú a hazai piac védelme – jelentette ki Herényi. A vállalkozók segítésének másik eszköze a tőkéhez jutás feltételeinek megteremtése, mivel ma Magyarországon a vállalkozóknak csupán 5 százaléka jut valamilyen kedvezményes hitelhez, vagy kamattámogatáshoz. A versenypozíció erősítését szolgálná a vállalkozók adminisztratív terheinek enyhítése, amihez mindössze a számvitelről és az adózás rendjéről szóló törvényt kell módosítani – jelentette ki a politikus. Az euró bevezetésével kapcsolatban úgy vélte: a kormányváltás után rendkívül gyors és konstruktív döntésekre lesz szükség ahhoz, hogy az ezzel kapcsolatos hátrányt le tudjuk küzdeni és az eurót a tervezett időben be lehessen vezetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik