Belföld

Különös kispártok

Az ismert, nagyobb pártok mellett számos olyan tömörülés van, amelyeknek bár még az állami támogatást hozó egy százalék elérésére sincs esélyük, de lelkesen képviselik egy általuk felvállalt csoport érdekeit. 2006-ban sem történt meglepetés: elenyésző számú szavazatot sikerült csak besöpörni.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalában a hivatalos nyilvántartás szerint csaknem kétszáz hazai bejegyzett párt van. A Hazafias Népfronttól és Magyar Reformkommunista Szövetségtől a Magyar Királyság Pártig számos tömörülés indít jelöltet 2006-ban.

Ezen politikai csoportok egy része azonban csak papíron létezik. Bár a listán szerepel például a Hazafias Népfront, elérhetőségei már nem élnek. A kommunista eszméket hirdető Comrade, vagy több, a nemzeti egység visszaállítása és a határon túli magyarok ügyét hirdető csoport viszont valóban működik.

Tagok a világhálón

Egy internetes fórumon még 2003-ban alakult meg az Új Párt, a tagok azonban azóta már saját honlapot is működtetnek. Az egyik oldalhoz sem kötődő szervezet a korrupcióellenességet tűzte ki céljául. „Szervezetünk minden modern, demokratikus megoldás felé nyitott, ami a társadalmi fejlődést szolgálja és a szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott közéletet, ahol minden jószándékú embernek helye van, jöjjön az szociáldemokrata, liberális, vagy konzervatív oldalról” – mondja ki az Új Párt alapszabálya.

A régi elvetését szorgalmazza az Új Magyarország Párt is. Honlapjuk szerint a bürokrácia, a korrupció és az erköcsi válság mind égető problémák, a legfontosabb teendők pedig többek között a kölcsönös tiszteletre épülő közéleti-politikai és jogi normák kialakítása, betartása, a népességfogyatkozás megállítása és a nemzeti hagyományok megőrzése. A politikai irányvonalat az alapszabály és a Keresztényszociális Tagozatánal alapvetései mellett a választ igénylő kérdések is árnyalják. Ezek között szerepelnek az ügynökökkel és áldozataikkal foglalkozó felvetések, de az is, hogy „Jelentene-e előnyt Magyarországnak, ha Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc – a két párt vezetésével együtt – huzamosabb időre, egy távoli lakatlan szigetre költözne?” A szervezetnek Budapesten kívül Veszprém, Baranya és Vas megyében vannak szervezői, de a belépési nyilatkozat kitöltésével és elküldésével bárki növelheti a párt taglétszámát.

Ismert nevek, specifikus program

A Védegylet még civilszervezetként hozta be a köztudatba Sólyom László nevét, tagjainak egy része azonban Élőlánc Magyarországért néven kezdi a kampányt. „Ki akarjuk szabadítani magunkat a gazdaság kényszerzubbonyából” – mondják ki az alapdokumentumban. Hozzáteszik, hogy Magyarországon szélsőséges a jövedelemeloszlás, kilátástalan a szegénység, a munkavállalók kiszolgáltatottak, miközben pusztul a természet. Az elnökségi tagok között találjuk Lányi András író-filmrendezőt, az egyetemi oktató-politológus Bíró Gáspárt, Szebedy Tast, a Gimnáziumok Országos Szövetségének elnökét, de vidékfejlesztési menedzsert és Makovecz Imre-rajongó építészt is.

Pártok az újabb rendszerváltásért

Akad olyan szervezet is, amelyknek nincs saját programja. A Szebb Jövőért Társaság úgy hirdeti magát, mint ami keretet ad az Országházba való bejutáshoz. „Mit akarunk? A Valódi rendszer- és hatalomváltást, amelynek érdekében biztosítjuk, hogy minden nemzeti elkötelezettségű párt és politikai szervezet egységes erőként léphessen fel az Országházba jutásért – áll a társaság alapvetésében. – A Szebb Jövőért Társaság célja, hogy kis pártok is bejussanak a parlamentbe, ezért hajlandóak támogatni azokat a jelölteket, akik aláírják a Becsületszerződését. Ebben az adott képviselőnek ígéretet kell tennie arra, hogy munkájában elsőrendű feladatának fogja tartani az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását”.

A Polgárok és Polgármesterek Pártja szerint jelenleg parlamenti diktatúra van, ezért akarnak új politikai struktúrát, a Magyar Gazda- és Polgárpárt tagjai pedig a magyar földműves hagyományokon alapuló össznemzeti politizálást akarnak.

Egy másfajta rendszerváltást szeretne a Magyar Királyság Párt. A szervezet 1999 áprilisában népszavazást kezdeményezett a királyság visszaállítására. Júniusban az Országos Választási Bizottság hitelesítette a párt népszavazásra javasolt kérdését, de a határozatot októberben az Alkotmánybíróság megsemmisítette: népszavazás ugyanis nem módosíthatja az alkotmányt.

Egység helyett

Sok azonos oldalon álló vagy azonos eszmét hirdető tásaság él meg egymás mellett, a pártok listáján például közel tíz szervezet nevében találjuk meg a roma vagy a cigány szót. A kommunizmus hívei sem egységesek: létezik Comrade csoport és a Munkáspárttal szembenálló Kommunista Megújulás és Magyar Reformkommunista Szövetség is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik