Belföld

Szilveszteri leltár: három ujj, egymillió petárda

Három ujját amputálni kellett annak a sajóbábonyi férfinak, akinek kezében robbant fel egy petárda. Összesen 1 millió darab petárdát koboztak el a rendőrök tavaly év végén.

Garamvölgyi László lapunknak elmondta, hogy még szilveszter éjjelén is 1400 darab petárdát és más pirotechnikai eszközt koboztak el. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hét olyan sérülésről tud, amit biztosan petárda okozott. Tudomása szerint ennél kevesebb esetben hívtak mentőt ilyen balesetekhez. A rendőrök petárdával kapcsolatban összesen 1100 eljárást indítottak, ebből 44-et az év utolsó éjjelén. Ezek közül az egyik legérdekesebb az volt, amikor a Baross téri aluljáróban egy fiatalember pont a rendőrök elé dobott egy meggyújtott darabot. Az egyenruhások összesen 750 darab petárdát találtak a férfinál.

Szilveszterkor újra tilos volt petárdázni, mivel a belügyminiszter visszavonta azt a rendeletet, amely egy évvel ezelőtt lehetővé tette az újévi petárdázást. A tiltással egy időben médiakampányba is kezdett a rendőrség és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság, a reklámokat bevásárlóközpontokban és közlekedési járművökön lehetett látni.

Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület Fennatartó Rt. szóvivője szerint az idén egyetlen kukát sem tettek tönkre a petárdázók, míg tavaly összesen 96-ot kellett kicserélni szilveszter után.

Moszkvában így megy

Egy eltévedt rakéta csapódott be a moszkvai Natalia Markina kilencedik emeleti konyhájának ablakán, tönkretéve a család ünnepi asztalát. Percekkel később két férfi kopogtatott be a rémült asszonyhoz. Az ajtóban elnézést kértek az incidensért, mondván, hogy gyermekeik játszottak a rakétavetővel, és eltévesztették az irányt.
Karácsonykor pedig Moszkva polgármestere, Jurij Luzskov sérült meg a fején egy tüzijáték-rakéta miatt. Mint a politikus elismerte, „nem akart felrobbanni az a vacak”, és a meggyújtás során találta fejbe a kisméretű rakéta.



Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: a mentők szilveszterkor 498 esetben vonultak ki, ezeknek a felét tették ki a túlzott alkoholfogyasztás miatt történt balesetek: legtöbbször földön fekvő részegekhez és verekedések után hívtak mentőt. Csökkent a  petárdázás miatti mentőhívások száma, míg egy évvel ezelőtt 10, addig most mindössze három esetben kellett emiatt kivonulniuk. Győrfi hozzátette: ehhez valószínűleg a jogszabályváltozás is hozzájárult, mert a petárdázás tilalma miatt valószínűleg sokan nem mertek mentőt hívni a sérülthöz, illetve valószínűleg sokan autóval szállították orvoshoz a sérülteket. A három ujját elvesztő sajóbábonyi férfi sem kérte a mentők segítségét.


Este 11 és hajnali kettő között volt a szolgálatnál csúcsforgalom, az éjszaka folyamán összesen 400 autóval dolgozott a mentőszolgálat 1000 embere a balesetesek és a részegek ellátásán. A szóvivő hozzátette: munkatársai elsején reggel holtfáradtan adták le szolgálatukat, mivel a szilveszteri mulatozás majdnem kétszer annyi feladatot adott a mentőknek, mint egy átlagos téli nap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik