Belföld

Hó bénítja fél Magyarországot

Folyamatos intenzív havazás tart péntek hajnali egy óra óta a fővárosban és Dunántúlon, Budapesten két busz nem közlekedik a végállomásig, Zalában öt település megközelíthetetlen.

Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság szóvivője elmondta, hogy hajnalra a hó vastagsága Budán 5-7 centimétert, Pesten 4 centimétert ért el. A részvénytársaság sószóró-ekéző célgépei éjfél óta dolgoznak a fővárosban a fő- és tömegközlekedési útvonalakon, ennek ellenére számítani kell arra, hogy a fővárosban lelassul a forgalom – mondta a szóvivő.

A Fővárosi Közterület-fenntartó részvénytársaság kéri, hogy aki teheti, hagyja otthon az autóját, használja a tömegközlekedési eszközöket.


Hó bénítja fél Magyarországot 1

Két buszjárat nem jut el a végállomásig Budapesten (Fotó: MTI)

Fennakadások a 18-as és a 29-es busz vonalán


A BKV fődiszpécsere, Saliga József  a FigyelőNetnek elmondta, hogy a pillanatnyi helyzetben szinte az összes járművük jár a kijelölt útvonalon, csak a 18-as és a 29-es busz nem tud eljutni a végállomásig. A villamosok esetében gyakori gond, hogy a váltók a hótól eltömődnek, így 15-20 perces csúszások is kialakulnak. A havazás miatt szinte egyik járaton sem tudják tartani a menetrendet.

Zalában öt település megközelíthetetlen


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője Orosztony, Belezna, Kerecseny, Börzönce és Böde nem közelíthető meg közúton, Lendvajakabfa – amelyet este zárt el a hó a külvilágtól – már egy nyomsávon megközelíthető. A szóvivő tájékoztatása szerint nem járhatók a Gelse-Zalaszentbalázs, a Nagykanizsa-Pötréte, a Pötréte-Hahót, az Újnéppuszta-Újudvar, a Zalakaros-Zalakomár, illetve a Galambok-Zalakomár közötti alsóbbrendű utak. Veszprém megyében Zirc környékén, a Káli medencében alakult ki nehéz helyzet. Avasúti közlekedésben Vas, Zala és Veszprém megyékben, valamint a főváros pályaudvarainál fennakadások vannak. Az autóbusz-közlekedésben késések várhatók Budapesten a budai részen, illetve a nyugati megyék dombvidékein.

Megbénult a 6-os út

Tolna megyében egy kamion keresztbefordult a 6-os úton Bonyhád határában, emiatt a személyautók forgalmát a városon átvezető utcákra terelték, a nagyobb járművek állnak – közölte a közútkezelő az MTI-vel. Egy nyerges vontató Tolna és Bogyiszló között zárta el az utat, ott is megbénult a forgalom. A buszok, a Mohácsról Szekszárdra tartók kivételével, mindenhonnan elindultak, s a távolsági járatok Tolnában 10-25 percet késnek.

60 centiméteres úttorlaszok

A GYSEV vonalain is gondot okoz a havazás


A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel a GYSEV péntek délelőtt tájékoztatta az utasokat, hogy a Sopron-Szombathely és Sopron-Győr vasútvonalon a menetrend szerinti vasúti közlekedés jelenleg bizonytalan. Kérik az utasokat, hogy utazásuk előtt telefonon tájékozódjanak a vonatok közlekedéséről az állomásokon, illetve a soproni információs irodában (99/517-212).

A MÁV közleménye szerint a Dunántúl vasútvonalain késésekre kell számítani, a budapesti elővárosi vonatok némelyike – a nagyobb torlódás elkerülése érdekében – várhatóan nem közlekedik napközben

Az éjszakai, illetve reggeli havazások késéseket okoznak a vasúti közlekedésben. Ugyan valamennyi reggeli vonat menetrend szerint elindult, de a nagy mennyiségű hó miatt – főként Szombathely térségében, a bakonyi vasútvonalakon, illetve Nagykanizsa körzetében, valamint a balatoni vasútvonalakon – késésekre kell számítani. Az erre közlekedő vonatok már félórát, vagy akár többet is késnek, Pécs körzetében még nincs ekkora késés.

A legrosszabb a vasúti közlekedés feltétele a szombathelyi a celldömölki és a zalaegerszegi vasúti csomóponton és a hozzájuk csatlakozó vasútvonalakon, mert immár 60 centiméteres hóakadályt hordott az erős szél a vasúti pályatestre. A hóekéket felszerelték, amelyek a személyszállító vonatok előtt megtisztítják a vasúti pályát.

Lelassult a tömegközlekedés

A havazás miatt jelentősen lelassult a budapesti tömegközlekedés – közölte a BKV péntek reggel az MTI-vel. A budai oldalon a hegyi buszjáratok nehezen jutnak el a végállomásig, a helyzet folyamatosan változik. A villamosok is lassan közlekednek, mert a nagy hó akadályozza a váltók állítását.

A Dunántólon 20-40 centiméteres hó is lehet

A Dunántúlon zord útviszonyok alakultak ki, nemcsak a havazás nehezíti a közlekedést, hanem a viharos szél, amely hordja a havat az utakra – közölte az Útinform péntek kora reggel. Az M1-es és az M7-es autópályán is havazik, 3-8 cm hó van a burkolaton. Az M3-as autópálya gödöllői szakasza és az M5-ös is havas, de járható. Vas, Zala megyében, majd a Bakonyban, éjféltől pedig a Kisalföldön, a Mecsekben és a Duna-Tisza közén, éjjel két órától pedig Tolnában és Somogyban, valamint a Dunántúl északkeleti megyéiben, majd Pest és Nógrád megyében is folyamatosan havazik. A lehullott, átlagosan 10-20 cm friss hó komoly gondokat okoz a közúti közlekedésében.

A havazás ellenére nincs elzárt település, sem járhatatlan főút az országban – tájékoztatta az MTI-t péntek reggel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Dunántúl egészében téli útviszonyokra kell felkészülni, a forgalom lelassult, de folyamatosnak mondható A Dunántúl középső és nyugati, valamint északi részén erősebb havazás, vastagabb hótakaró tapasztalható, a hó vastagsága 20-40 centiméter között váltakozik. A Dunántúl déli megyéiből – Baranya és Tolna megyéből – 8-10 centiméteres hóvastagságot jelentettek. Egyelőre nincs elzárt település, járhatatlan főút. A mellékutak jellemzően havasak, ezeken a főutak megtisztításának befejezése után kezdődhet meg a takarítás. A tömegközlekedési eszközök elindultak, a forgalom gyér.

A Dunántúlon a legtöbb hó Vas és Zala megyében esett, ezt követte Győr-Moson-Sopron, Somogy, Veszprém és Komárom-Esztergom megye.

A Dunától keleti irányba, az északi megyékben gyengébb havazást jelentettek, illetve vegyes csapadék vagy eső hullik. Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Heves megye egyes részein gyengén havazik, Bács-Kiskun megyében, Kalocsa és Baja térségéből jelentettek jelentősebb havazást, itt 10-15 centiméternyi hó hullott. Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből esőt jelentettek, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az éjjel csapadékmentes volt.

Árokba csúszott, keresztbe fordult

Az elmúlt 24 órában száz alkalommal riasztották a tűzoltókat, ami átlagosnak mondható. A csütörtök délelőtt Győr közelében történt, két halálos áldozatot és egy súlyos sérültet követelő közlekedési baleset óta gyakorlatilag súlyos közlekedési baleset nem történt az országban.

A Dunántúlon a műszaki mentések az időjárásnak megfelelően az árokba csúszott, keresztbe fordult, elakadt kamionok, személyautók mentéséből tevődtek össze. Személyi sérülés nem történt, legtöbbször anyagi kár sem következett be.

A tűzoltók a belterületeken a hó súlyától veszélyessé vált, illetve letört faágakat, valamint a közintézmények közeléből a gyalogos forgalmat veszélyeztető hótömböket távolították el.

Útnak indulás előtt – főleg ha valaki a Dunántúlra indul – célszerű tájékozódni az útviszonyokról. A katasztrófavédelem javasolja, hogy a főutakat válasszák, akkor is, ha ez kerülőt jelent. Mindenképpen megnövekedett útidővel kell számolni, és a télre kell felkészülni mind a gépkocsi, mind az öltözködés szempontjából – mondta végezetül Dobson Tibor.

Operatív törzset hozott létre a rendőrség

Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtt a várható időjárásra való tekintettel operatív törzset hozott létre, hogy a várható, igen komoly közlekedési nehézségek hatékony, gyors elhárítását koordinálja. – mondta az Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-nek az csütörtökön este. Az operatív törzs másik feladata a kommunikációval, a lakosság folyamatos és megfelelő tájékoztatásával kapcsolatos – mondta szóvivő.

Garamvölgyi László emlékeztetett: a rendőrség az utóbbi években, rendkívüli időjárás beálltakor már létrehozott hasonló, operatív szervezetet, erre többnyire télen került sor, de legutóbb a tavaszi-nyári árvizek idején is sor került hasonló operatív szervezet létrehozására.

Batiz András kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján is azt hangsúlyozta, hogy a kabinet felkészült egy esetleges rendkívüli hóhelyzetre. Ha az emberek alapellátása veszélybe kerül, akkor kormányzati szintre kerül a mentési munkálatok koordinálása. Összeül az úgynevezett kormányzati koordinációs bizottság, a Belügyminisztériumban megalakul egy operatív törzs, amely tartja a kapcsolatot a különböző szervezetekkel és koordinál. Ha szükséges a honvédség bevonása, akkor azt is ők intézik” – közölte a kormányszóvivő.

Hozzátette: ilyen esetekben az operatív törzs szükség szerint a honvédség eszközeit, a terepjárókat, a lánctalpasokat, a helikoptereket is igénybe veheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik