Belföld

900 ezer munkáltató kaphat teljes járulékkedvezményt

Januártól 900 ezer munkáltató kaphat teljes járulékkedvezményt egy éven át, ha egy évig tovább foglalkoztatják azt az álláskeresőt, akit legalább három hónapja már regisztráltak a munkaügyi központnál - mondta Csizmár Gábor Balatonfüreden, az Országos Foglalkoztatási Konferencián.

A foglalkoztatáspolitika és munkaügyi miniszter hozzátette: ezzel legalább 300 ezer álláskeresőnek biztosítanak munkát úgy, hogy 900 ezer munkáltatót pedig – a 250 dolgozónál kevesebbet foglalkoztató kis- és középvállalkozásokat – teljes járulékkedvezményben részesítik.

Csizmár Gábor hangsúlyozta azt is, hogy új közmunkaprogramot indítottak keddtől: hétmilliárd forintos keretösszeggel télen és tavasszal 25 ezer embernek biztosítanak – az önkormányzatokkal együttműködve – 6-7 hónapra, napi hat órás foglalkoztatást. “Ilyen jellegű és méretű munkaprogram nem volt még az országban” – tette hozzá a miniszter.

Magyarországon 57 százalékos a foglalkoztatási, 7,3 százalékos a munkanélküliségi ráta. Megjegyezte: az Európai Unióban ez 63, illetve 7,5 százalékot tesz ki. A miniszter szerint Magyarországon mintegy 1,9 millió aktív korú ember nincs a munkaerőpiacon és nem is tanul. Megjegyezte: sok olyan ember is nyugdíjban van, aki életkora szerint még munkaképes lenne, ugyanakkor magas – 15-30 százalék közé tehető – a szürke és fekete gazdaságban foglalkoztatottak aránya. 

Magyarországon a diplomások foglalkoztatási rátája 83 százalékos, a középfokú végzettségűeké 66 százalék, viszont az alapfokú képzetteké csupán 28,4 százalékos. Csizmár Gábor szerint 2002-2005. között mintegy “100 ezer emberrel több ment át az inaktívból az aktív oldalra, s ennek 40 százaléka a foglalkoztatottak, 60 százaléka pedig a munkanélküliek között jelent meg”. Hangsúlyozta: abból adódóan, hogy nálunk alacsony a foglalkoztatási és a munkanélküliségi ráta is, “Magyarország azzal a sajátossággal bír, hogy egyszerre tud növekedni a foglalkoztatás is, meg a munkanélküliség is”. Hozzátette: “nem igaz tehát a közhely, hogy ha csökken a munkanélküliség, növekszik a foglalkoztatás”, vagy ha az utóbbi növekszik, akkor pedig automatikusan csökken a munkanélküliség; “ez Magyarországon még évekig nem így lesz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik