Belföld

Ciánper: a Transgold nem fokozhatja a termelést

A tiszai környezetszennyezés miatt beperelt romániai Transgold továbbra is legfeljebb 15 százalékos kapacitás-kihasználtsággal termelhet. A cég képviselői elfogultsággal vádolják a bíróságot.

A ciánperben eljáró Fővárosi Bíróság a jövőbeni balesetek elkerülése érdekében az idén tavasszal ideiglenes intézkedés formájában rendelte el azt, hogy a 2000. februári környezeti katasztrófát okozó cég jogutódjának 85 százalékkal vissza kell fognia termelését a teljes kapacitásához képest.

Az aranykitermeléssel foglalkozó Transgold a termelés-korlátozás visszavonását kezdeményezte arra hivatkozva, hogy csődközeli helyzetbe került, márpedig a cég szerint a termelés felhagyása növelné a környezeti balesetek kockázatát.

Szecskay András a felperes magyar állam jogi képviselője a kedden kézhez kapott végzés tartalmáról az MTI-nek kifejtette: a bíróság szerint az alperes nem bizonyította azt, hogy a termeléskorlátozás elrendelése óta érdemben változott volna a helyzet a nagybányai létesítmény biztonsága szempontjából.

Ifkovics József, Transgold jogi képviselője közölte: a kérelem megtagadása miatt a bíró kizárását kezdeményezi, mert a cég szerint Császár P. Emőke elfogult döntést hozott. Az ügyvéd megdöbbentőnek nevezte a bíró döntését. “Különösen a hétfői szakértői meghallgatást követően érthetetlen ez a döntés, ugyanis az írásos szakértői véleményhez képest gyökeresen megváltozott véleményt hallottunk” – hangoztatta az alperes Ifkovics József.

Utalt Winkler János professzor hétfőn ismertetett álláspontjára, miszerint a Transgold létesítményeinél megvalósul a környezetvédelmi jogban használt “robosztus biztonság”. Felidézte a Budapesti Műszaki Egyetem szakértőjének azt a véleményét is, amely alapján a termelés fokozása nem járna a környezeti biztonság csökkenésével.

Az ügyvéd sérelmezte azt is, hogy a termeléskorlátozásról a bíró április 30-án két nappal a döntés kihirdetése előtt már döntött, így az alperes nem tudta kifejteni az álláspontját.

Ioan Hudrea az aranybánya-üzemeltető cég ügyvezető igazgatója nehezményezte, hogy a bíró szakértőhöz feltett hétfői kérdései alapján ügyészként viselkedett, ez a román igazságszolgáltatásban szerinte nem fordulhatna elő. Az ügyvezető igazgató az elmúlt négy évben elveszítette a bizalmát a magyar igazságszolgáltatásban. Úgy fogalmazott, hogy “igazságtalan tárgyalásokon”, “cirkuszban”, “bohózatokban” a továbbiakban nem vesz részt. Az ügyvezető igazgató jelezte, hogy a román bíróságnál keres jogorvoslatot és kártérítést kér a magyar bíróság miatt elszenvedett anyagi veszteségek miatt.

Császár P. Emőke megjegyezte, hogy nem érzi magát elfogultnak. A bíró felhívta a figyelmet, hogy a per folytatásának nem akadálya az alperes távolléte. Az alperesnek kedvezőtlen az, ha a véleményét, bizonyítékait a bíróság nem ismerheti meg – fűzte hozzá.

A négy éve tartó ciánperben a 2000. január 30-án bekövetkezett környezetszennyezési katasztrófa miatt 28,6 milliárd forintot és annak kamatait követeli Magyarország az Aurul SA-ból időközben Transgold SA-vá alakult cégtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik