Belföld

Nemzeti vagyonszerződést javasol a Fidesz

A Fidesz kétharmados törvényhez kötné a MÁV, a Volán, a posta, a repterek, az autópályák és a kórházak teljes vagy részleges privatizációját – jelentette be Pelczné Gáll Ildikó, a párt alelnöke hétfőn.

A Fidesz álláspontja szerint az elmúlt időszakban jelentősen felgyorsult a privatizáció, az emberek mindennapjait érintő, kockázatos kiárusítás szélsőséges méreteket öltött – mondta Pelczné Gáll Ildikó. Hozzátette: Orbán Viktor pártelnök a következő napokban megbeszélést kezdeményez a gazdasági élet szereplőivel, elsősorban az érintett vállalatok és munkavállalók – vasutasok, nővérek, orvosok, postások – képviseleteivel.


Ha a törvényt december 31-ig nem fogadja el az Országgyűlés, akkor a Fidesz vállalja, hogy kormányra kerülése esetén 2006 végéig megalkotja a jogszabályt – hangsúlyozta ugyanakkor Rogán Antal. A mai sajtótájékoztató egy sorozat része, a következő öt hétben további öt bizonyítékot mutatnak be az ország állapotával kapcsolatban.


Felvetődik a kérdés, hogy kell-e ennyire szűkíteni az állami tulajdon körét – mondta a politikus, aki szerint a nemzeti vagyonszerződés pontosan a szélsőséges privatizáció megfékezésére jelent garanciát. Véleménye szerint az eddig lezajlott privatizáció nem érintette a közellátás biztonságát, így a vagyonszerződés olyan cégekre vonatkozik, amelyek még állami tulajdonban vannak. Szakmai szempontok alapján érdemes megvizsgálni azt is, hogy a villamosművek, illetve az ahhoz kapcsolódó erőművek és szolgáltatások is felkerüljenek-e a vagyonszerződés listájára – tette hozzá. Mint megjegyezte, a Volán esetében szeptember 1-jétől bújtatott privatizáció vette kezdetét, hiszen előírták, hogy a társaságoknak a járatok 30 százaléka erejéig magántőkét kell bevonniuk. A Bábolna Rt. privatizációja kapcsán Rogán Antal javasolta, hogy a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottsága vizsgálja meg az ügyet.


Az MSZP-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője erre azzal reagált, hogy ha a Fidesz részt vett volna a parlament ülésén, akkor tudhatná, hogy egy ilyen törvényt egyszer már tárgyalt az Országgyűlés, amikor döntés született arról, hogy az MVM és a hozzá tartozó vállalatok állami tulajdonban maradnak. Podolák György szerint hasonlóképpen megérte volna Orbán Viktornak és a most szólóknak bejönni a parlamentbe, amikor a kormányprogram elfogadásra került, és a privatizáció lezárását vette programba a kormány. Mint hozzátette, akkor döntötték el, hogy a 750 milliárd forintos állami vagyonból mennyit tartanak meg.


A kormánypárti politikus a bújtatott privatizációval kapcsolatban elmondta: az elmúlt három évben egyetlen olyan privatizáció nem volt, amely hasonlítana a 12 állami gazdaság eladásához, amely véleménye szerint bújtatott privatizáció volt.
A szocialista képviselő közölte: jelenleg nem aktuális sem a MÁV, sem a posta, sem a kórházak privatizálása. Podolák György a Budapest Airport privatizálásáról szólva elmondta: a nagyobbik ellenzéki párt azt akarja megakadályozni, hogy egy több mint 150 milliárd forintos beruházás létrejöjjön.


A sajtótájékoztató dekorációja egy „1. bizonyíték Magyarország állapotáról” feliratú plakát volt, melyen az állt: „Osztozkodnak. A nemzeti vagyon 90 százalékát már privatizálták – a Gazdasági, Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) adatai alapján”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik