Belföld

Meddig maradjunk munkahelyünkön?

Néha megesik, hogyha valaki a maximumot nyújtja mégis elvesztheti az állását – meséli Deák Andrea, a Neumann International nemzetközi fejvadászcég magyarországi igazgatója.

A közelmúltban például egy igen jelentős multitól azért kellett eltávoznia a termelési vezetőnek, mert túl jól dolgozott. Történt ugyanis, hogy a cég tehetséges középvezetője néhány hónap alatt gatyába rázta az addig döcögősen működő vállalatot, megszervezte a beszállítókat, a logisztikát, a termelést, majd az üzem kezdett önmagától működni. Röviden, kiszervezte maga alól a céget! Az igazgató, látván, hogy beosztottja, miután elvégezte a szervezési, működtetési feladatokat, alig talál magának elfoglaltságot, két év múlva megvált tőle. Ez persze nem általános, de arra mindenesetre példa, hogy tudni kell időben váltani – folytatja az igazgatónő, aki mellesleg immár hetedik éve tagja a Neumann csoportnak és 2 éve irányítja a Neumannt illetve korábban annak „testvérét”, a Take It személyzeti tanácsadó céget. Arra nincs recept, hogy meddig maradjon valaki egy munkahelyen, arra azonban igen, hogy meddig érdemes. A munkáltató nem szívesen alkalmazza az úgynevezett jobhoppereket, de a harminc éves törzsgárda tagokat sem fogadják szívesen az új helyen. A vándormadarakat azért, mert rövid idő alatt csak kevés tapasztalatot szereznek, az emberöltőt egy helyben töltők pedig kevésbé fogékonyak az újra, a változásra. Általában minden jelöltünknek minimum öt év helyben járást javasol a Neumann International, ez elegendő arra, hogy megismerjék munkahelyüket, beosztásukat, környezetüket, és elegendő arra is, hogy előbbre léphessenek mind a beosztásban, mind a fizetési ranglétrán. A cégen belül viszont hamarabb lehet váltani, nem kell megvárni a javasolt öt esztendőt.

A hosszú távú mozdulatlanságnak több a hátránya, mint az előnye – folytatja Deák Andrea. Ha ugyanis valaki sokáig egy helyben marad, egyre kevésbé lesz érzékeny az újra. Tevékenységét eluralja a monotonitás, elveszíti kreativitását is. A munkaadó egyre elégedetlenebb lesz vele szemben, amelynek a vége egyértelmű: a szakítás. A fizetés is meghatározó! A régi embernek legalábbis illik folyamatosan emelni a fizetését. Igen ám, de számos beosztásban már sokkal kevesebbért, akár magasabb végzettségű, tehetségesebb munkatársat is találhat a főnök. Ezt a pontot kell megérezni, s ha lehet, azonnal váltani. Persze néha minden feltétel adott, a főnök és beosztott egyaránt elégedett, mégis a frissítés mellett dönt a munkaadó. Minden bizonnyal erre gondolt Deák Andrea, amikor azt állította, nincs mindenre recept. C’est la vie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik