Belföld

Vita a választási fordulókról

Nem sikerült továbblépni a választási rendszer változtatásának kérdésében a kisebb parlamentről tartott négypárti egyeztetés szerdai ülésén. A felek eltérően vélekedtek ugyanis a voksolási fordulók számáról.

Az SZDSZ által kezdeményezett négypárti egyeztetés harmadik ülésén nem sikerült konkretizálni a választási rendszer változtatásait. A kisebb parlamentről szóló tanácskozat-sorozat célja ugyanis a parlament – csökkentett – létszámának megállapításán túl az, hogy a képviselőket milyen rendszer szerint válasszák ezt követően. A választási rendszer különösen fontos, hiszen a voksolás különböző módozatai jelentősen eltolhatják a magyar politikai berendezkedést akár a két- akár a többpártiság irányába.

Nem sikerült megegyezni arról, hogy a választójogi rendszer egy- vagy kétfordulós legyen – mondta Fodor Gábor a tárgyalást követően. Hozzátette: abban állapodtak meg a felek, hogy a tárgyalások továbbvitele érdekében egyelőre a létező, vagyis a kétfordulós rendszer logikájában gondolkodnak, és majd a tárgyalások végén térnek vissza arra, hogy egy- vagy kétfordulós legyen az új választási rendszer.

A dolog érdekessége, hogy a parlamenti pártok egy hete megegyeztek abban, hogy maradjon meg a vegyes – egyéni és listás – választási rendszer, ez azonban szinte elképzelhetetlen egyfordulós választási rendszerben, A jelenlegi rendszer lényege ugyanis az, hogy minél kevesebb szavazat vesszen el, ezzel a lehető leginkább arányossá téve a rendszert, ehhez azonban szükség van a második fordulóra. A szisztéma jelenlegi formájában a mérsékelt többpártrendszernek (3-5 párt) kedvez, csakúgy, mint a jelenlegi megoldás. Ha a felek végül mégis az egyfordulós rendszer mellett döntenek, az egy többségi-típusú, a mostaninál aránytalanabb megoldást eredményezne, amely a jelenlegi politikai felállásban szinte biztossá tenni a kétpártrendszert.

Ennek ellenére a kétpártrendszer mellett kiálló Fidesz a kétfordulós választási rendszer mellett kardoskodott. A párt képviselője, Salamon László elmondta: bár úgy látják, hogy a kétpólusú politikai rendszer kialakulása elkerülhetetlen, és az ország a kétpártrendszer irányába halad, ez egy olyan objektív folyamat, amibe eddig a politika nem avatkozott bele. Ha azonban a jelenlegi kétfordulós rendszert egyfordulóssá tennék, akkor az egy “voluntarista, mechanikus” beavatkozás lenne, és adminisztratív választójogi eszközökkel erősítené ezt a folyamatot, amellyel a Fidesz nem ért egyet.


Az SZDSZ is inkább a kétfordulós rendszer mellett érvelt. Mint Fodor Gábor kifejtette, az egyfordulós rendszer azért nem jó, mert nagyban erősítené a kétpártrendszer kialakulását, és szűkíti az állampolgárok választási lehetőségét. A párt modelljében egyébként egy 152 egyéni körzetből és 98 listás helyből álló parlament szerepel.
Az MDF és az MSZP viszont egyöntetűen az egyfordulós szisztéma mellett érvelt. A szocialista párt elképzelése leginkább a német választójogi rendszerre hasonlít, és az MDF számára leginkább ez az elfogadható az összes változat közül.

A tárgyaláson a liberálisokat Fodor Gábor és Gulyás József ügyvivő, az MSZP-t Göndör István frakcióvezető-helyettes és Wiener György országgyűlési képviselő, a Fidesz-t Salamon László országgyűlési képviselő, az MDF-et Féja András szakértő képviselte. Az egyeztetések egyébként augusztus 20-a után folytatódnak. Ha sikerül egyezségre jutni, az új szabályozást 2010-ben alkalmaznák először.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik