Belföld

Uniós kutatási központ létesülhet Budapesten

Jó esélyei vannak Budapestnek arra, hogy otthont adjon az EU formálódó kutatás-fejlesztési hálózata székhelyének - tudta meg a Világgazdaság.

Az Európai Technológiai Intézet (ETI) létrehozásáról szóló javaslatát február elején ismertette az Európai Bizottság. A cél az egyetemek kutatóbázisai közötti összefogás, amelyet erősítene a magánszférával folytatott együttműködést. A részleteket egy hónappal később ismertették Brüsszelben, ám a hivatalos javaslat máig várat magára.

Ez utóbbi hiányában a magyar kormány szándékát fejezte ki az unió több hivatalos fórumán – többek között a március végén Brüsszelben rendezett EU-csúcson –, hogy együttműködik az intézet céljainak, működési feltételeinek meghatározásában, egyben a székhely kiválasztásában.

Ám nem hivatalos formában már más tagállam is jelezte, hogy szívesen helyet adna az ETI koordinációs központjának. A Világgazdaság információi szerint ezek egyike az a Varsó, amely éppen a Magyarországgal folytatott verseny után kapta meg az EU határőrizeti ügynökségének székhelyét.

Az ETI-vel kapcsolatban közben hazai szinten is megtörtént az egyeztetés. A Nemzeti Kutatási és Tudományos Hivatal tanulmányt készített, s a kormány rövidesen átadja azt a szándéknyilatkozatot, amelyben azt javasolják, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem legyen a központ, de legalábbis fontos szerepet töltsön be a kezdeményezésben – tudtuk meg az Európai Ügyek Hivatalában.

Baráth Etele szerint Magyarországnak jó esélye van a központ elnyerésére. Egyrészt már vannak támogatói, másrészt pedig nem valószínű, hogy a központot egy nagy tagállam jól ismert egyetemére viszik – mondta az EU-ügyekért felelős miniszter, aki úgy véli, ez a központ a gazdasági fejlődés szempontjából összehasonlíthatatlanul több előnnyel járna hazánk számára, mint a határőrizeti ügynökség lett volna. Az ETI a BME és a formálódó dél-budai innovációs központ bázisára támaszkodhatna, s a projektbe bevonnák Észak-Csepelt is.

Azt egyelőre nem tudni, a közösségi, tagállami és magánforrásokból gazdálkodó ETI mekkora összeg felett rendelkezne, miként a 2007–2013-as uniós költségvetés hiányában azt sem, hogy annak melyik fejezetéből különítenék el a saját részt.

A tengernyi bizonytalanság ellenére az Európai Kutatási Tanácsadó Bizottság (Eurab) máris közölte: „felülről” nem lehet létrehozni egy kutatói hálózatot. Az Európai Bizottságnak küldött jelentésében az Eurab hangsúlyozta, hogy a Massachusetts Institute of Technology európai utánzatának szánt ETI-nek a tudományos közösségből kellene kinőnie, nem az EU irányításával, a tagországok által kiválasztott egyetemeken. Az elithálózat terve ráadásul az alapkutatások támogatását biztosítani hivatott Európai Kutatási Tanács tervének is ellentmond – nyilatkozta Helga Nowotny, az Eurab elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik