Belföld

Megerősödhet a szélenergetika

Lendületet kaphat a szélenergia magyarországi hasznosítása, ugyanis heteken belül véglegessé válik a szélturbina-beruházások tervezéséhez szükséges országos széltérkép.

Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minsztérium (KvVM) politikai államtitkára elmondta: az Országos Meteorológiai Szolgálat által elkészített térkép azt mutatja majd meg a szélparkok létesítésében érdekelteknek, hogy az ország egész területén 25 métertől 150 méteres magasságig hol fúj a legerősebben a szél. Gombos szerint a széltérkép jelentős segítség lehet a beruházók helyszínválasztási döntéseinél, ám ez önmagában még nem elegendő. “Hasonlóan nehéz feladat gondoskodni arról, hogy az áramot ki vegye át” – tette hozzá az államtitkár.

Tóth Péter, a Magyar Szélenergia Társaság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg csupán hat szélturbina üzemel Magyarországon, ám beruházók a környezetvédelmi hatóságokhoz mintegy 600 különböző helyszínre adtak be engedélykérelmet. Az engedélykérelmek összesen mintegy 700 megawattnyi kapacitásra vonatkoznak. Szavai szerint ez az összigény ugyan az országra jellemző széljárási adottságok szempontjából reális lenne, de a technikai lehetőségeket messze meghaladja.

A magyar villamosenergia-hálózat szélenergiából különböző vélemények szerint legfeljebb 100-300 megawattnyi áramkapacitást képes befogadni – mutatott rá az elnök. Hozzátette: a változó szélsebességek miatt egyenetlen áramellátást ugyanis a rendszer csak ekkora mértékig képes tolerálni. Megjegyezte, hogy a jelenleg működő szélkerekeken túl Újrónafőn, Vépen és Erken 1-1 újabb szélturbina kivitelezése kezdődött meg, amelyek júliustól már termelnek. További 1-1 szélturbina nyert támogatást a Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatán, ám a nyertesek a szerződéseket még nem kötötték meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal – közölte az elnök.

Hozzátette, hogy az öt új szélkerékkel a jelenleg szélenergiából származó 3250 kilowattos áramtermelő-kapacitás 6.200 kilowattal emelkedik. Az országban 200 olyan helyszín van, ahol természetvédelmi szempontokat – madárvándorlást, zajszennyezést, esztétikai érdekeket – figyelembe véve a hatóság nem ellenzi szélturbinák létesítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik