Belföld

A Daimler pert nyert részvényese ellen

1,2 milliárd dollárt követelt a DaimlerChrysler-től Kirk Kerkorian milliárdos, de a bíróság elutasította a követelést – írja a Financial Times.

Az eredmény nagy megnyugvás lehet az autógyár vezetőjének, Jürgen Schremppnek, aki a perben sikerrel érvelt amellett, hogy a Daimler-Benz és a Chrysler összeolvadása egyesülés volt, nem felvásárlás. Ha felvásárlás lett volna, akkor a részvényeseknek – köztük a legnagyobb befektetőnek számító Kerkoriannak – prémium járt volna. A milliárdos felperes egy 2000-ben, a Financial Times hasábjain megjelent interjú alapján perelte a céget. Ebben Schrempp úgy nyilatkozott, hogy mindig is a Daimler csoport részévé akarta tenni a Chryslert.

Schrempp örült a döntésnek, és az 1988-ban létrejött egyesülés további siekreiben bizakodott. Kerkorian ugyanakkor azt mondta, a németek szemberöhögték az amerikaiakat azért, mert belementek az üzletbe. Ügyvédje szerint bebizonyosodott, hogy a németek állításai az egyesülésről „pszichológiai eszközök” voltak, de ez a perben nem számított. Hozzátette: a pervesztés ellenére örülnek, hogy más befektetők ugyanezen az alapon 300 millió dolláros kártérítést kaptak a német vállalattól.

Hét évvel ezelőtt félresöpörték az aggodalmakat – írja a Financial Times. De hat évvel később a harmadik legnagyobb amerikai autógyár igazgatótanácsában és kulcspozícióiban már nem volt egyetlen amerikai menedzser sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik