Belföld

Az agrárium versenyképessége a logisztikán is múlik

A magyar agrárágazat logisztikájának főbb gyengesége a szállítási infrastruktúra, a raktár- és szállítókapacitás, valamint a speciális szállítóeszközök hiánya - mondta Szanyi Tibor, a GKM politikai államtitkára.

Az agrárlogisztikai beruházások hatása már rövid távon is érzékelhető lenne a szektor piaci esélyeit tekintve – mutatott rá a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára. Példaként a nagy tömegáru-kezelést feltételező, intervenciós gabonafelvásárlások céljára szolgáló raktár- és kikötői fejlesztésekre épülő logisztikai rendszer kialakítását említette. Ez normál termésű éveket tekintve 2,5-3 millió tonna gabona mozgatását, raktározását jelenti, bár a hazai tárolók 20-25 százaléka felel meg az EU előírásoknak – tette hozzá.

Szanyi Tibor szerint a mezőgazdasági termelő kis- és középvállalkozások logisztikai helyzetén elsősorban a termelői-értékesítői szervezetekbe integrálódás segíthet. Szerinte sürgős feladat, hogy az agrárlogisztika bekerüljön a II. Nemzeti Fejlesztési Tervbe (NFT-be), mert az idei NFT-s pályázatok közül csak a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program befektetési prioritásában jelenik meg a logisztika. A vállalkozások az ipari parkokba betelepülve élhetnek a logisztikai szolgáltatások nyújtotta előnyökkel. A kereskedelmi kis- és középvállalkozások számára a beszerzési társaságokhoz csatlakozás adhat előnyt, nem csak a logisztika területén.

Szőke Miklós, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megbízott elnöke közölte: eddig 4,1 millió tonna gabona intervenciós felajánlás érkezett, amelyből már megvizsgáltak 1,8 millió tonnát, és felvásárlásra ajánlották az EU-nak. Emlékeztetett arra, hogy az intervenciós tárgyalások ez év június 23-ig tartanak.

Herdovics Mihály, az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tudományos munkatársa közölte: a magyarországi agrár tárolókapacitás mintegy 15 millió tonna, ám kétharmada korszerűtlen, nem felel meg az EU-normáknak. Legalább 1,5-2 millió tonna új korszerű tárolókapacitást kellene létrehozni. Ehhez az Agrárvidékfejlesztési Operatív Programból pályázat útján nyerhetnek el támogatást a gazdák. Ezen kívül egy 40 milliárd forint összegű hitelkeret áll nyitva az agrárlogisztikai beruházások kivitelezésére – mutatott rá Herdovics Mihály.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik