Belföld

Magyar Ingatlan Tanács alakul

Öt nagy, ingatlangazdálkodókat, ingatlanközvetítőket, társasházi közös képviselőket és lakásbérlőket tömörítő szakmai szervezet részvételével megalakul a Magyar Ingatlan Tanács.

A Magyar Ingatlan Tanács – teljes nevén Magyar Ingatlan Tanács – Magyar Ingatlanszakmai Szervezetek Országos Szövetsége – célja az egyéni tagságon alakuló szakmai kamara mielőbbi létrehozása, mivel a kamara tud csak hatékonyan fellépni az ingatlanos piacon taroló, megfelelő képzettség, garancia és jogi tettenérhetőség nélkül működő cégek ellen – jelentette ki az IME elnökhelyettese.

A kamara hatékonyan léphetne fel a lakásmaffiával szemben, megtisztítaná a piacot. A kötelező kamarai tagság – mint az ügyvédeknél és az orvosoknál – ugyanis képzettségi és minőségi garanciát jelentene, a nem megfelelő színvonalú vagy etikátlan magatartás pedig szankcionálható, s végső esetben a tagtól megvonható a működési engedély is – mutatott rá Mireisz Tibor.

A Magyar Ingatlan Tanács tagjai az Ingatlangazdálkodók Egyesülete (IGE), az Ingatlanosok Magyarországi Érdekképviseleti Egyesülete (IME), a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetsége (MIGSZ), a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége (MIOSZ) és a Társasházi Közös Képviselők Egyesülete (TKKE). A hat szövetségnek több ezer tagja van, együttesen lefedik a piac többségét.

A szakemberek – és a politikusok – körében megoszlanak a vélemények arról, hogy kamara vagy erős szakmai szervezet képes inkább biztosítani a piac tisztaságát. Hét európai országban erős szakmai szervezet, nyolc esetében – köztük például Ausztriában – szakmai kamara látja el ezt a szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik