Belföld

Nem mennek vidékre a fapadosok

Sármellék és Debrecen várná őket, ám a fapados légi járatok egyelőre csak Ferihegyet használják. De a forgalom ugrásszerű növekedése miatt bizakodók a vidéki repülőterek - olvasható a Magyar Hírapban.

A fapadosok egyelőre kizárják annak a lehetőségét, hogy a közeli jövőben Ferihegy mellett más repülőteret is használjanak ugyanis a vidéki repülőterek forgalma túl alacsony – mondta a KPMG tegnapi konferenciáján Kázmér Natasa, a WizzAir kommunikációs igazgatója.

Ferihegy helyett használta volna az olcsóbb és viszonylag közeli tököli repülőteret a Sky Europe, ám végül lemondtak róla. Christian Mandl, a cég tulajdonos-vezérigazgatója szerint ugyanis a környékbeli önkormányzatok hevesen tiltakoztak, mondván a növekvő forgalom miatt újra nagy zaj lesz a katonai gépek ricsajától megszabadult környéken.

Az EasyJet sem költözik a közeljövőben vidéki repülőtérre, hosszabb távon azonban valószínűleg bekerülhet a hálózatukba valamelyik regionális légikikötő – mondta Pető György regionális igazgató.

A két legfejlettebb nemzetközi repülőterünk egyelőre nem is számol a fapadosokkal. A debreceni repülőtéren tavaly nyáron indult be a charterforgalom. Június és szeptember között heti két gép kötötte össze a cívis várost a törökországi Antalyával. A járatnak köszönhetően ötezer fővel megugrott, összességében pedig megduplázódott a légikikötő forgalma. Az új célok között pedig Tunézia, Korfu és Brac szigete szerepel.

365 millió forint támogatás jut a nyugati országrész legfontosabb repülőterének, Sármelléknek. Az államtól kapott háromszázmillió forintból a katasztrófavédelmi berendezéseket vásárolják meg, míg a Balatoni Fejlesztési Tanács által folyósított hatvanötmillióból a beléptető rendszert és a kerítést építik ki – mondta lapunknak Zóka István, a Fly-Balaton nevű repülőtér üzemeltetési igazgatója.

A repülőteret bérbe vevő ír befektetőcsoport az állami hozzájárulással együtt összesen kétmilliárd forintot költ idén fejlesztésre. Tavaly száztíz charterjárattal tizennégyezer turista érkezett a repülőtérre, de egyéb járatok utasaival együttvéve összesen huszonkétezer volt az itt le- és felszállók száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik