Belföld

Közszolgálati médiumokat vizsgál az EU

Az Európai Bizottság levélben kérte Németország, Hollandia és Írország kormányát, hogy közszolgálati médiumaiknál tartsák be az unió irányelveit.

Az EU brüsszeli végrehajtó testülete csütörtökön bejelentette, hogy felkérték az említett kormányokat: egyértelműen állapítsák meg a szolgáltatók közfeladatait, határolják el egymástól a köz- és magánfinanszírozás tételeit, vezessenek be megfelelő mechanizmusokat a közszolgáltatói feladatok túlfinanszírozásának megakadályozása érdekében, illetve biztosítsák a mindezek betartását ellenőrző nemzeti hatóság függetlenségét.


Új elemként külön érdekli a bizottságot a közmédiumok internetes szolgáltatása, amelynél szintén el kell határolni, milyen mértékig képezi részét a közszolgáltatói feladatoknak. Tisztázni szeretne Brüsszel a sportközvetítési jogok megvásárlásával, illetve a fizetős televíziós szolgáltatásokkal összefüggő néhány kérdést is.

A testület egy tisztviselője brüsszeli sajtótájékoztatóján leszögezte: a bizottság továbbra sem kívánja megkérdőjelezni a tagországok jogát, hogy megszervezzék és támogassák közszolgálati médiájukat. Megfelelően azonban a 2001-ben rögzített uniós szabályoknak, a testület biztosítottnak kívánja látni, hogy az állami támogatás valóban közszolgálati célokat szolgál, nyomon követhető, és nem hozza versenyelőnybe a kedvezményezett médiumokat.

A témával kapcsolatban kiadott emlékeztetőjében a bizottság rámutatott, hogy nincs uniós tilalom a közszolgálati médiák állami támogatására, ha az kifejezetten a közérdeket szolgáló szolgáltatásra vonatkozik. Mindazonáltal a testület azt is biztosítani kívánja, hogy az ilyen típusú közfinanszírozás nem zavarja a versenyt az ágazatban.

A közpénzekkel való támogatásnak szigorú követelményei vannak, köztük az, hogy pontosan rögzítsék a szóban forgó közszolgáltatási feladatokat, biztosítsák ezeknek a független ellenőrzését nemzeti szinten, a finanszírozási folyamat legyen teljesen átlátható és ellenőrzött, illetve garantálják az állami támogatás arányosságát is.

A bizottság reményét fejezte ki, hogy a szóban forgó tagországok az elkövetkező hónapokban orvosolják aggodalmait. Ellenkező esetben Brüsszel eljárást indíthat az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik