Belföld

Költekező büdzséje van Budapestnek

Alig három órán át tartó vita után, a kormányzó koalíció szavazataival elfogadta Budapest költségvetését. Atkári főpolgármester-helyettes és az ellenzék szerint csőd felé halad a város. Budapest idén 400 milliárdból gazdálkodhat.

A kormányzó szabaddemokrata-szocialista koalíciós többség csütörtökön igent mondott a fővári költségvetésre: Budapest idén 400 milliárd forintból gazdálkodik. A költségvetéshez benyújtott mintegy 300 módosító javaslat közül mindössze egy – Gy. Németh Erzsébet szocialista és Böhm András szabaddemokrata frakcióvezető nevével fémjelzett – átcsoportosítást támogatott a közgyűlés. Ezzel mintegy 4,5 milliárd forinttal több jut majd városrehabilitációra, útfelújításra és közterület-felügyeletre. A lépést az ellenzék és a korábbi főpolgármester-helyettes szerint csupán szemfényveszés.


A költségvetés 399,3 milliárd forintos kiadás 55 százalékát működésre, 44-et felújításra, 1 százalékát pedig hiteltörlesztésre fordítják. Emellett 48,3 milliárd forintos hiányt is tartalmaz a költségvetés. Az alig háromórás vita alatt gyakorlatilag a koncepció korábban elmaradt tárgyalását, az általános és a részletes vitáját is jelentette egyidejűleg. A módosító indítványokról egyenként szavaztak, mivel az ellenzék elutasította a “csomag” jellegű voksolást. Ennek ellenére a már említett változtató indítvány ment át a rostán.








Beruházások
Négyszáztizenkét beruházás engedélyokiratát is jóváhagyta csütörtökön este a Fővárosi Közgyűlés, s ezzel, a korábbi évektől eltérően, már márciusban megkezdődhet a feladatok megvalósítása. Döntött a közgyűlés a BKV-nak szánt ez évi mintegy 12 milliárd forintos támogatásról, a XV. kerületi egykori szovjet katonai kórháznak a városrésszel közös tulajdonba vételéről, a kispesti “öreg” temető újranyitásáról, az önkormányzat néhány tucat üres lakásának pályázati úton történő hasznosításáról. A 4-es metró beruházási irodája éves költségvetésének 63 százalékos megemelését az ellenzékiek indokolatlannak tartották. Úgy vélték, hogy a tervezett létszámemelésre és a pénzügyi keret növelésére azt követően lenne szükség, ha már jelentősebb munkát végeznek. De Vajda Pál főpolgármester-helyettes az idén megnövekvő feladatok, köztük 12 tender lebonyolításával összefüggő munkálatok miatt indokoltnak tartotta a költségvetés 181 millió forintra emelését.
A közgyűlés hozzájárult a dél-budai szennyvíztisztító 80 milliárd forint körüli programjának pénzügyi tervéhez. A testület március végéig meghosszabbította a fővárosi utcabútorok több évtizedes bérbeadására kiírt szerződések véglegesítését.

Demszky Gábor főpolgármester az általa benyújtott új szemléletű költségvetés fontos elemeként említette, hogy idén 50 milliárd forintot költenek tömegközlekedésre, illetve a tavalyinál sokkal több pénzt fordíthatnak az úthibák javítására és a köztisztaságra. A büdzsé végszavazásakor a jelenlévő szocialisták mindannyian megszavazták a költségvetést, az SZDSZ tagjai is, kivéve Atkári János főpolgármester-helyettest, Madarász Aladár pedig nem vett részt a voksolásban.


A renitens és az ellenzék


Atkári János, aki 2004 novemberéig, tíz éven át pénzügyi főpolgármester-helyettes volt, hosszasan részletezte, hogy miért nem szavazza majd meg a költségvetést. Szerinte a büdzsé nem jogszerű, mivel koncepciójáról nem döntött a közgyűlés. Egyebek közt azt állította, hogy a szűk keretek közé szorított és könyvelői szemlélettel összeállított javaslat elfogadásával a budapesti önkormányzat 2005-ben feléli saját jövőjét. Mivel a költségvetéssel egyidejűleg nem fogadják el a hétéves fejlesztési tervet, ezért “elviselhetetlen mértékű” beruházási visszaesés várható a későbbiekben.


Atkári aggasztónak tartotta, hogy az egyetlen elfogadott koalíciós módosítás PR-szempontú, és ez tovább rontja a költségvetés működési eredményét. A főpolgármester erre válaszolva kifejtette, hogy a 0,5 százalékos működési eredményromlás alig több mint egymilliárd forintos többletkiadást jelent.



Költekező büdzséje van Budapestnek 9

Atkári János


Az ellenzékből többen egyetértettek Atkári Jánossal, és bírálták a tervezetet. Mivel az szerintük nem kellően megalapozott és marketing jellegű kiadásokat tartalmaz, és a közel 50 milliárd forintos tartalékképzés miatt további eladósodáshoz vezet. Szerintük a beígért dinamikus városfejlesztést ígérő tervek helyett szinte csak a közelgő választásokat szolgáló közérzetjavító intézkedések jelennek meg a büdzsében. Ezzel párhozamosan arra is felhívták a figyelmet, hogy tavaly a tervezett fejlesztéseknek csak 37 százaléka teljesült.


Auditált problémák

Az ellenzéki véleményt támasztja alá a költségvetésről készült könyvvizsgálói jelentés megállapította, hogy a felhalmozási és tőkejellegű bevételek csökkennek, a hitelfelvétel a tavalyinak a duplájára nő, miközben a működési bevétel aránya is kisebb lesz, mint egy évvel korábban. A jelentés szerint tavaly jelentősen elmaradtak a felhalmozási és felújítási kiadások a tervezettől, ehhez társul, hogy a mintegy 100 milliárd forintos adóssággal rendelkező fővárosnak 2005-től egyre többet kell majd hiteltörlesztésre költenie. Idén 10,6, jövőre pedig 18,5 milliárd forintot. Az ellenzék emellett azt kifogásolta, hogy a tervezet nem tartalmazza az önkormányzat több mint 44 000 dolgozójának garantált közalkalmazotti béremelését, ami főpolgármesteri hatáskörben kerül majd felosztásra.


Foto: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik