Belföld

Nyertek a gazdák az EU-val

Egy év alatt másfélszeresére nőtt a mezőgazdasági termelők átlagjövedelme az új uniós tagállamokban , Magyarországon 28,3 százalékos volt a növekmény - jelentette első becsléseire hivatkozva az Eurostat.

A teljes EU-ban reálértéken számolva 3,3 százalékkal volt magasabb egy teljes állású agrártermelő jövedelme a 2003-as szintnél – közölte az Unió statisztikai hivatala. A régi és az új tagállamok között azonban óriásiak a különbségek: míg a 15 régi tagország termelői körében átlagosan csupán 0,8 százalékos jövedelembővülést regisztráltak, addig az új tagországok gazdái 53,8 százalékos növekménynek örvendhettek.

Az eredmények azt mutatják, hogy megalapozatlanok voltak egyesek aggodalmai a bővítést megelőző időszakban. Az új tagállamok csatlakozása a Közös Agrárpolitikához újfajta biztonságot és új lehetőségeket hozott mezőgazdasági termelőik számára – adott hangot elégedettségének az adatokat kommentálva Mariann Fischer Boel, agrárbiztos.

Nagy volt a szórás az új tagállamok között is. Csehországban több mint megduplázódott a termelők jövedelme (107,8 százalékos növekmény), a legszerényebb emelkedést Máltán mérték (3,1 százalékost), Cipruson pedig egyenesen visszaesett a jövedelemszint (1,4 százalékkal). Magyarországon 28,3 százalékos növekedést jegyzett fel az Eurostat, ennél nagyobb volt az ugrás Lengyelországban (73,5 százalék), Észtországban (55,9), Litvániában (46,6) és Lettországban (41,8). A magyarnál szerényebb emelkedésnek voltak tanúi Szlovéniában (13,1 százalék), Szlovákiában pedig gyakorlatilag a hazánkban jegyzettnek megfelelő emelkedést regisztráltak (28,9 százalék).

Régi és új tagállamok esetében egyaránt a jövedelmek emelkedése irányában hatott az idén betakarított hatalmas termés, főleg a gabonafélék, az olajos magvak, a bor, az olívaolaj és a burgonya esetében. A teljes betakarított termésmennyiség 12,5 százalékkal volt több a huszonöt ország összességében, s ez bőven ellensúlyozta a nagy termés miatt jelentősen (átlag 8,4 százalkékkal) visszaesett árakat. Érezhetően nőtt az állattenyésztés jövedelme is, különösen a sertéságazatban (7 százalékkal) és a baromfiszektorban (4 százalékkal). Mindezek a tényezők együtt képesek voltak több mint ellensúlyozni az olajárak emelkedéséből adódó negatív hatásokat (az üzemanyagok és a műtrágyaféleségek érezhető drágulását).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik