Belföld

Ukrajna: Kucsma új választásokat írna ki

Az ukrán államfő, Leonyid Kucsma új választások kiírását javasolja a belpolitikai válság megoldására. Az ellenzék vezetője, Viktor Juscsenko kedden a parlamentben bizalmatlansági indítványt akar benyújtani Janukovics kormányfő és a főügyész ellen.

Leonyid Kucsma az Interfax hírügynökség szerint azt mondta: ha valóban meg akarják őrizni a békét és valóban legitim demokratikus rendszert akarnak kialakítani, akkor új választást kell kiírni Ukrajnában.

Az ukrán Legfelsőbb Bíróság bejelentette: hétfőn már nem hoz döntést a vitatott választási eredményről. A testület Viktor Janukovics miniszterelnöknek és hivatalának kedd reggel 10 óráig adott lehetőséget, hogy a Központi Választási Bizottság iratait átvizsgálja. A Legfelsőbb Bíróság a liberális Viktor Juscsenko fellebbezését vizsgálja, miszerint a győztes miniszterelnök csalással nyerte a voksolást.

Az ukrán miniszterelnök közben bejelentette: hajlandó új választásokat tartani az ellenzék által kifogásolt két keleti régióban. Viktor Janukovics, aki hivatalosan megnyerte az elnökválasztást, azt mondta: amennyiben Donyeckben és Luhanszkban úgy döntenek, hogy újra szavaznak, úgy a lakosságot arra fogja kérni, járuljanak az urnákhoz. Hozzátette: ma nincs törvényes vagy jogi alapja annak, hogy ki lehessen jelenteni: a választások eredménye érvénytelen.







Powell az egységért
Az amerikai külügyminiszter Ukrajna területi egységének megőrzése mellett foglalt állást. Powell szűkszavúan közölte újságírókkal, hogy a távozó ukrán elnöknek és az orosz külügyminiszternek is kifejtette: nagyon aggasztják Washingtont az Ukrajna kettészakadásával kapcsolatos hírek.

Kettészakad az ország?

A védelmi miniszter közleményben tudatta: a hadsereg megvédi az ország területi egységét. Kelet-Ukrajna helyi vezetése ugyanis a régió önálló köztársasági státuszát szeretné, és föderatív állammá alakítaná át Ukrajnát. A donyecki régió tanácsa vasárnap egy ellenszavazattal vasárnapra ki is írta az erről szóló népszavazást.

Donyeckben egyébként nem osztják azokat a híradásokban napvilágot látott véleményeket, amelyek szerint az ukrán konfliktus megoldása most már a Nyugat kezébe csúszott át. Ami ma Ukrajnában történik, ukrán belügy, a vitás kérdések tisztába tétele kizárólag az ukránok feladata – felelte a Magyar Rádió kérdésére a donyecki kormányzó szóvivője. Aki megerősítette a december 5-ei népszavazás tényét az ukrán alkotmány módosításának érdekében. Elmondta, a jogszabályok megteremtése után kerülne sor egy olyan szövetségi Ukrajna létrehozására, amelyben Donyeck önálló tagköztársaságként szerepel.







Krach fenyeget
A leköszönő ukrán elnök szerint napokon belül kártyavárként omolhat össze az ország gazdasága. Leonyid Kucsma hangoztatta, hogy ezért sem ő, sem a kormány nem felelős. A regionális hivatalnokoknak kifejtette: mindenki láthatja, hogy a kabinet nem tud normális keretek közt dolgozni. Az ukrán központi bank szerint ugyanakkor a negatív politikai megjegyzések odaáig vezettek, hogy az emberek Ukrajna egyes részein elkezdték kivenni betétjeiket a bankokból.

Bizalmatlansági indítvány

Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt hétfő este a kijevi főtéren tartott maratoni nagygyűlésen bejelentette: kedden javaslatot nyújtanak be a parlamentben Viktor Janukovics kormányának és Hennagyij Vasziljev főügyésznek a lemondatására.

Az ellenzék vezetője közölte: a kormány elvesztette az irányítást az országban folyó politikai, gazdasági és pénzügyi folyamatok felett. A főügyész lemondatását kötelezettségmulasztás címén javasolják, mivel nem lépett fel Kelet-Ukrajnában az utóbbi napokban folyó törvénysértések ellen.

A több százezer tüntető előtt a sűrű hóesésben mondott beszédében az ellenzéki elnökjelölt a hatalmat vádolta meg azzal, hogy az kezdeményezte a Szeverodonyeckben történteket.

Juscsenko szerint a parlament szombati politikai döntése, amellyel a törvényhozás érvénytelennek minősítette az elnökválasztás második fordulóját, valamint az ellenzéki elnökjelöltnek a választási csalásokkal kapcsolatos panaszát vizsgáló legfelsőbb bíróság döntése a válság politikai megoldását jelentheti.

Viktor Juscsenko előzőleg tartott sajtótájékoztatóján is kijelentette: Leonyid Kucsma távozó elnöknek is köze van a szeparatista törekvésekhez. Hozzátette: “A délkelet-ukrajnai autonómia-ötlet sorsa azoknak a megyei kormányzóknak a kezében van, akik a rekordot tartották a november 21-i, sőt az október 31-i első forduló meghamisításában.”

Az ellenzék elnökjelöltje fontosnak nevezte Lengyelország mint el nem kötelezett közvetítő részvételét az ukrán belpolitikai konfliktusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik