Belföld

Jövő kedden ismét meghallgatják Kovácsot

Jövő hét elején lesz azoknak az európai biztosjelölteknek a parlamenti meghallgatása, akiket érintett a Bizottság átszervezése; az EP november 18-án szavaz.

Az Európai Unió állam- és kormányfői meghallgatták José Manuel Durao Barroso tájékoztatását az általa vezetendő új Európai Bizottság módosított összetételéről, és pénteki ülésükön áldásukat adták új névsorára. Egyúttal reményüket fejezték ki, hogy „e Bizottságot jóváhagyják és a lehető legrövidebb időn belül hivatalba lép”.

Barroso néhány órával később már egyeztetett is az EP frakcióvezetőiből álló elnökök konferenciájával, ahol november 15-16-ra tűzték ki a változtatások nyomán szükségessé váló három újabb EP-meghallgatás időpontját (ezek egyike Kovács Lászlóé, akire 16-én kerül majd sor). A szavazás 18-án lesz.

Barroso csak az olasz és a lett biztosjelölt személyét változtatta, portfóliót pedig egy esetben cserélt: Kovácsot kérte fel az adó- és vámpolitika gondozására, míg az eredetileg neki szánt energetikát az új lett biztosnak kínálta fel.

Az utóbbi kapcsán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök brüsszeli sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy a konkrét munkaterület meghatározása Kovács és Barroso egyeztetésének eredménye, amelyről őt is csak utólag tájékoztatták. De úgymond „ez így is van jól”, lévén hogy az érintetteknek maguknak kell megítélniük a leendő együttműködés konkrét kérdéseit.

Barroso ugyanerről úgy beszélt, hogy „miután a magyar kormányfő megerősítette, Kovács László továbbra is teljes támogatását élvezi leendő európai bizottsági megbízatásában, úgy döntöttem, hogy új portfoliót bízok a magyar biztosjelöltre, olyat, amely közelebb áll szakmai előéletéhez”.

A Barroso által bemutatott új összeállítás amúgy lényegében megfelel az előzőleg kiszivárogtatott híreknek, midőn végül csak két helyen élt személycserével: a leköszönt Rocco Buttiglionét felcserélte az eddigi olasz külügyminiszter Franco Frattinivel, Ingrida Udrét pedig az említett módon Andris Piebalgs váltotta fel. Dacolva minden külső nyomással, Barroso eredeti pozíciójukban érintetlenül hagyta a holland Neelie Kroes leendő versenypolitikai, illetve a dán Mariann Fischer Boel agrárpolitikai biztosjelölteket, és az ugyancsak sokat bírált Kovács László esetében megelégedett azzal, hogy visszavette tőle az elsőre felkínált energetikát.

Utóbbi lépését sajtóértekezletén azzal magyarázta: tudatában van, hogy Kovács szereplése az EP-meghallgatáson úgymond fenntartásokat váltott ki a témában való jártasságát illetően. Új területén „jobb szereplést várok tőle” – tette hozzá, elutasítva egyúttal azt az érvelést, hogy ha „beáldozott” egy néppárti és egy liberális színekben működő jelöltet, akkor egy szocialistát is cserélnie kellett volna. „Nem értek egyet azzal, hogy ez pártpolitikai alapon történjen” – szögezte le.

A portugál politikus szerint az új listával immár a dolgok a „helyükre kerültek”. „Kiegyensúlyozott megoldásként” jellemezte az új összetételt és tárcaelosztást, utat nyitva az előtt is, hogy „valamennyi politikai párt támogathassa”.

Kovács László a maga részéről néhány órával később már azt nyilatkozta a magyar sajtónak, hogy máris megkezdte a felkészülést „a meghallgatásra és a feladatra”. A volt magyar külügyminiszter egyúttal határozottan visszautasította Szájer József (Európai Néppárt) azon értékelését, miszerint a portfóliócsere „megszégyenítő” lenne a magyar biztosra nézve. Kovács emlékeztetett arra, hogy például az adóügyi területet korábban olyan tekintélyes biztosok is kezelték, mint Mario Monti vagy Frits Bolkenstein. Kovács szerint az sem precedensjellegű, hogy korábban saját beismerése szerint sem foglalkozott még adó- és vámügyekkel. Utalt rá, hogy a többi biztos között is akad hasonló példa, maga Frattini is korábbi külügyminiszterként fog ezután bel- és igazságügyekkel foglalkozni.

E kérdést érintve Gyurcsány – említett brüsszeli nyilatkozatában – „fontos és izgalmas” területként jellemezte az új portfóliót. „A versenyképesség fokozására készülő Európai Unió életében az adóügyek kezelése nagy fontosságú feladat” – vélte a magyar kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik