Belföld

Adó 2005 – számokban a jövő

A parlamenti vitára bocsátott adótörvény-javaslat szerint jelentősen változnak a lakosság adóterhei, miként a vállalkozások működését, adózását érintő jogszabályok, az illetékek, a járulékok is. FigyelőNet összeállítás >>

A Pénzügyminisztérium (PM) beterjesztette az Országgyűlésnek az adózással kapcsolatos törvényjavaslatokat – tájékoztatta a tárca sajtóosztálya az MTI-t hétfőn. A banki adót külön törvényben tárgyalják. Az országgyűlési vita után elfogadott, véglegessé vált jövő évi adótörvényeket a hivatalos menetrend szerint november közepén hirdetik ki.



Adó 2005 – számokban a jövő 1

Kétkulcsos adótábla


Az szja-törvény módosításai közül a lakosságot érintő legfőbb változás az adótábla átszabása lesz. A Pénzügyminisztérium (PM) honlapján közzétett, a parlamentnek hétfőn benyújtott módosító javaslat szerint jövőre kétkulcsos adótáblát vezetnek be, az adókulcs 1,5 millió forintig 18 százalék lesz, a fölött 38 százalékos kulcs érvényesül (Erről szóló írásunk: Adócsökkentés – kétkulcsos szja >>).

A minimálbér adómentességének fenntartását továbbra is az adójóváírás és a kiegészítő adójóváírás szavatolja. Az előbbi szabályai nem változnak, havi összege változatlanul a bér 18 százaléka, de legfeljebb 9 ezer forint, a jogosultsági határ továbbra is évi 1 millió 350 ezer forint. A kiegészítő adójóváírás havi összege azonban az idei 540 forintról 1260 forintra emelkedik, éves jogosultsági határa 1 millió forint lesz, s a normál adójóváírással együtt így 57 ezer forintos havi bér lesz adómentes.


Mindezek mellett szja-törvény módosítása arról is rendelkezik, hogy a szabadságvesztésüket töltőkhöz hasonlóan az előzetes letartóztatásban lévők munkájának ellentételezése is adómentes legyen. Ezenkívül kiterjeszti a természetbeni juttatásként adható utalványok körét a könyvutalványra és minden speciális utalványra.








Áfás regisztrációs adó
Ha az országgyűlés megszavazza, akkor január 1-jétől a regisztrációs adó (rega) a kereskedők számára áfa-köteles lesz, hatályát kiterjesztik a motorkerékpárokra, az adó mértékét pedig átlagosan 5 százalékkal megemelik. A motorkerékpárok esetében kereskedők számára 80 köbcentiméterig 10 ezer forint, 125-ig 50 ezer forint, 500-ig 70 ezer, 900-ig 100 ezer, míg e felett 125 ezer forint lenne motorkerékpáronként, és még a 25 százalékos általános forgalmi adó (áfa) is terheli. Magánszemélyek esetében a motorkerékpárok regisztrációs adója kategóriánként 25 százalékkal magasabb lenne, mivel erre már nem rakódik áfa.
Az autókra vonatkozó, jelenleg hatályban lévő, fix összegű adótételeket átlagosan a jövő évre várható 5 százalékos infláció mértékével valorizálták. Így kereskedő esetén egy benzinmotoros autó után 1100 köbcentiméterig, illetve egy dízelmotoros után 1300 köbcentiméterig 130 ezer forintot kellene fizetni, ha az 5-ös vagy annál jobb környezetvédelmi besorolású, míg ha rosszabb, akkor 195 ezer forintot kellene fizetni jövőre, s erre még a 25 százalékos áfa is rakódna.
A javaslat szerint, amennyiben az autó belföldi forgalomba hozója magánszemély, akkor a rega összege a kereskedőkénél 25 százalékkal magasabb, vagyis a benzinmotoros autót 1100 köbcentiig, illetve a dízelmotorost 1300 köbcentiig 162 ezer forint az 5-ös vagy annál jobb környezetvédelmi besorolású gépjárműveknél, és 244 ezer forint az ennél rosszabbaknál.

Nő az ingatlan bérbeadását terhelő adó


Az adókedvezmények közül jövőre egy jogcím sem szűnik meg, de annak érdekében, hogy az adóztatás progresszív jellege kevésbé torzuljon, az igénybe vehető adókedvezményeket indokolt korlátozni – áll a törvényjavaslat indoklásában. Ennek szellemében a családi kedvezmény mértéke például 12 millió forintos éves jövedelem felett a 12 millió forint feletti jövedelem 20 százalékával csökken. A nyugdíjrendszerhez kapcsolódó önkéntes befizetések és az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetések esetén, ha az éves jövedelem a 6 millió forintot meghaladja, a kedvezmények együttes összegéből le kell vonni a 6 millió forintot meghaladó jövedelem 20 százalékát, s az így meghatározott összeg lesz a ténylegesen érvényesíthető adókedvezmény.

A számítógép, számítástechnikai eszköz és felnőttképzés díjának kedvezményére megmarad a külön jövedelemkorlát és emellett a tandíjra, az úgynevezett tevékenységi kedvezményekre, a közcélú adomány kedvezményére, illetve a biztosítások kedvezményére közös, évente 100 ezer forintos kedvezménykeret lesz A 6 millió forint feletti éves jövedelemnél azonban a keretből le kell vonni a 6 millió forint feletti jövedelem 20 százalékát. 6 millió 500 ezer forintot meghaladó éves jövedelem esetén pedig nem lehet kedvezményt igénybe venni a fenti jogcímeken.

A benyújtott, de még el nem fogadott adótörvény szerint a jövő évtől 25 százalékosra nő az ingatlan bérbeadásából, értékesítéséből, osztalékból származó jövedelem adója. Megszűnik a tőzsdei ügyletek eredményének nulla adókulcsa, s az ebből származó jövedelmet 25 százalékos adó terheli. A magánszemélyek a tőzsdei ügylet keretében az adóévben keletkezett veszteség 25 százalékával (gyakorlatilag a veszteség adójával) csökkenthetik a nyereséges ügyletek utáni adót. (Nota bene: a Szabad Demokraták Szövetsége már többször jelezte, hogy nem fogja megszavazni az árfolyamnyereség-adó bevezetését.)
(Korábbi írásunk: Jó tanácsok tőzsdei befektetőknek >>)








Járulékok
Az idei 3450 forintról 2250 forintra csökken a tételes egészségügyi hozzájárulás mértéke. A gyesről, gyedről illetve a 25 évesnél fiatalabb pályakezdőket foglalkoztatók visszaigényelhetik az ilyen alkalmazottak 9 havi tb-járulékának felét a munkaerő-piaci alapból. Pályázni lehet majd az 50 évesnél idősebb tartós munkanélküliek foglalkoztatása után a tb-járulékának egyéves vagy akár teljes összegű kifizetésére a munkaerő-piaci alapból. A főállású vállalkozóknak viszont vállalkozói jutalékot is kell majd fizetniük a tb-köteles jövedelmeik után.

Barátságosabb vállalkozási klíma


A módosító javaslat szerint a vállalkozási környezetet javítja, hogy az egyéni vállalkozók a jövő évtől időkorlátozás nélkül alkalmazhatják az 50 százalékos értékcsökkenési leírást a 14,5 és 33 százalékos amortizációs kulcs alá tartozó, 2003-ban és 2004-ben beszerzett vagy előállított tárgyi eszközeikre, továbbá a 2003-ban vagy 2004-ben vásárolt, előállított szellemi termékekre, illetve kísérleti fejlesztések aktivált értékére.

Az egyéni vállalkozók, őstermelők a módosító javaslat elfogadása esetén a jelenlegi 25 százalékkal szemben a költségként elszámolt iparűzési adó 50 százalékát vonhatják le adóalapjukból. A mikrovállalkozásnak minősülő (legfeljebb 5 személyt foglalkoztató) egyéni vállalkozók pedig a létszámnövekedés után hasonló kedvezményben részesülnek, mint a társasági adó hatálya alá tartozó vállalkozók. A társasági adótörvény módosítására benyújtott javaslat szerint a legfeljebb 5 dolgozót foglalkoztató adózók csökkenthetik majd az adózás előtti eredményüket az adóév első napján érvényes minimálbér éves összegének a létszámnöveléssel arányos részével.








Illetékek
Illetékmentes lesz a takarékbetétek öröklése, ajándékozása, valamint az építtetőtől vásárolt új lakás 15 millió forintig. Csak az e feletti rész után kell négymillióig két százalék, a felett hat százalék illetéket fizetni. Emelkedik, viszont a gépjárműátírás illetéke melynek értéke 1890 köbcenti felett húsz forint lesz (az egységes 15 helyett). Nő a válóperek után fizetendő illeték mértéke 12 ezer forintra, a zárt részvénytársaság cégbírósági bejegyzése 100 ezer forintra, a forgalmi engedély illetéke hatezer forintra, a vállalkozói engedélyé pedig tízezer forintra.

Fejlesztési kedvezmények


A kis- és középvállalkozások foglalkoztatásbővítését szolgálja, hogy a fejlesztések korábban is igényelhető adókedvezményénél ezentúl a vállalatnagyságot is számításba veszik. Az új munkahelyeket eredményező beruházásoknál eddig előírt létszámbővítési követelmény (300 dolgozó, hátrányos régióban 150 dolgozó) csak a nagyvállalatokra lesz érvényes, a kisvállalkozásoknál 30 dolgozó, hátrányos régióban 15, középvállalkozásoknál 150, hátrányos régióban 75 dolgozó felvétele a követelmény a Pénzügyminisztérium internetes címén olvasható törvényjavaslat szerint.

A helyi adókról szóló törvény módosítási javaslata szintén tartalmaz foglalkoztatást bővítő elemeket. Az iparűzési adóalap-mentesség a vállalkozó által foglalkoztatott éves átlagos statisztikai állományi létszám emeléséhez kapcsolódik. A javaslat szerint a vállalkozó az általa foglalkoztatottak éves átlagos létszámának növekedése esetén minden többletfoglalkoztatott után adóalap-mentességre jogosult a vállalkozási szintű törvényi adóalapból.








Jövőre nem kerülnek ki négy évre az eva-körből azok, akik az idén nem hoztak létre pénzforgalmi bankszámlát. 2005-től nem számít bevételnek a kártalanítás, kártérítés címén kapott összeg, valamint nem számít evás bevételnek az sem, ha az egyéni vállalkozó magánszemélyként szerez bevételt, például ápolási díjat kap.

Kutatói bérek és parkolási díj


A társadalombiztosítási járulék kedvezményei célzottan segítik majd a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben levő munkavállalók foglalkoztatását. Így a 25 év alatti fiatalok, a gyermekes anyák és az 50 év feletti tartósan munkanélküliek elhelyezkedését. A foglalkoztatók a megfizetett járulék egy részét visszaigényelhetik a Munkaerő-piaci Alapból. Ezt a tervek szerint a foglalkoztatási törvény módosítása teszi lehetővé.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról szóló törvény módosítási javaslata szerint, mivel a magán-nyugdíjpénztári tagdíj mértéke 2004. január 1-jével 8 százalékra módosult, ehhez igazodva az alkalmi munkavállalásról szóló törvényben előírt, 6 százalékos tagdíj is 8 százalékra változna. Továbbá a javaslat indítványozza a 2003-ra meg nem fizetett különbözet megfizetését is.

A benyújtott adótervezet szerint a kutatásra fordított kiadások kétszerese írható le az adóalapból, a kutatók bérének 10 százaléka pedig adókedvezményként elszámolható. Szintúgy a szabadalmi oltalomra fordított kiadások kétszeresét írhatják le adóalapjukból a kis- és középvállalkozások. Természetbeni juttatásnak minősül viszont jövőre a céges mobil, így részleges elszámolás nélkül a munkáltató által kifizetett számla fele adóköteles, 44 százalékos szja terheli és 31 százalékos tb-járulék. A fuvarozók viszont elszámolhatják a parkolási díj és az autópálya-matricák áfáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik