Belföld

Az eva is változik az adótörvénnyel

A parlamentnek hétfőn benyújtott, az adókról, járulékokról szóló törvénymódosító csomag apróbb változtatásokat javasol az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvényben is , amelyek többsége a gyakorlatban felmerült problémák orvoslását szolgálja.

A javaslat szerint az adóhatóság az adózó részére kiállított jövedelemigazoláson ezután az adóalany éves bevételét és az adóévre megállapított evát is feltünteti majd, ami megkönnyíti a hitelintézetekhez benyújtott hitelkérelmek elbírálását.

Jó hír az érintett vállalkozói kör számára, hogy a törvényjavaslat átmeneti rendelkezésként kimondja: azok a 2003-ban az eva hatálya alá tartozó adózók, akik a 2004-es adóévre azért veszítették el adóalanyiságukat, mert nem rendelkeztek vállalkozói pénzforgalmi bankszámlával, mentesülnek az ismételt bejelentkezés 4 éves korlátja alól, azaz 2005-re bejelentkezhetnek az eva hatálya alá. Számos adóalany ugyanis azért maradt ki az eva-körből, mert azt feltételezte, hogy a lakossági bankszámla is megfelel az eva-hoz előírt pénzforgalmi bankszámla kritériumnak.

A javaslat bővíti az adóalapot módosító tételek körét: a vállalkozási tevékenységhez használt vagyontárgyak károsodása vagy megsemmisülése miatt harmadik személytől vagy annak felelősségbiztosítójától kapott bevétel az adóalapot csökkenti, amint a jogszabály vagy jogerős bírósági-, illetve hatósági határozat alapján kapott kártérítés, kártalanítás is.

A módosítás a jogalkalmazás elősegítése érdekében külön kimondja: az egyéni vállalkozók esetében a magánszemélyként megszerzett, nem a vállalkozási tevékenységgel összefüggésben kapott vagyoni érték – így különösen az ápolási díj és a biztosító szolgáltatása – nem minősül bevételnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik