Belföld

Az MSZP kormányfőről szavaz – Medgyessy lemondott

Miközben a szocialisták rendkívüli közgyűlésén a kormyányfőjelöltről szavaznak Medgyessy Péter bejelentette lemondását.

Az MSZP szerda délután 3 óra után néhány perccel kezdte meg rendkívüli kongresszusát, zárt ajtók mögött. A küldöttek arról döntenek, hogy a párt kit javasoljon kormányfő-jelöltnek, Medgyessy Péter utódjaként. Várhatóan este 6 óra körül tartanak sajtótájékoztatót a helyszínen, ahol a nagyközönség is megtudhatja, ki lesz a párt jelöltje. Ezzel párhuzamosan kiderült: csütörtöki hatállyal benyújtotta lemondását Medgyessy Péter miniszterelnök. (Részletek a kormányfő lemondásáról >> )


 Mit mond az Alkotmány?

Az alkotmány szerint abban az esetben, ha a kormányfő lemond hivataláról, megszűnik a kormány megbízatása. Az alaptörvény szerint innentől ügyvezető kormányként működik tovább az új kormány kinevezéséig, a miniszterelnök pedig ügyvezető miniszterelnökként. Így az új miniszterelnök megválasztásáig új miniszter kinevezésére, illetőleg miniszter felmentésére javaslatot nem tehet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat. A lemondást követően a köztársasági elnöknek kell jelölnie valakit miniszterelnöknek, aki feltehetően meg fogja kapni az Országgyűlés többségének a támogatását.

Most történik


A FigyelőNet helyszíni tudosítója arról számolt be, hogy 17 óra előtt a két miniszterelnök-jelölt elmondta kortesbeszédét a kongresszus előtt és Jánossy György felolvasta Medgyessy Péter a küldöttgyűléshez írt levelét. Az Index úgy tudja, Gyurcsány Ferencnek kedvezett a szerencse, így ő kezdhette el elsőként húsz perces beszédét. A FigyelőNet kérdésére Boznár Lajos Békés megyei küldött elmondta, hogy beszédeikben se Gyurcsány, se Kiss nem foglalkozott túl sokat gazdaságpolitikai kérdésekkel.


Információink szerint Kiss Péter kancelláriaminiszter mellett korteskedett Szili Katalin házelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Jánossy György választmányi elnök, Tüttő Kata kerületi és fővárosi képviselő, Szabó Imre, a Pest megye közgyűlésének elnöke és Kósa Ferenc szocialista országgyűlési képviselő. Gyurcsány Ferenc mellett Botka László szegedi polgármester Vitányi Iván országgyűlési képviselő, Toller László Pécs polgármestere Hunvald György Erzsébetváros polgármestere, Érsek Zsolt országgyűlési képviselő és Vojnik Mária államtitkár mondott majd kampánybeszédet.

A szavazás fél hét körül ért véget. Minden kongresszusi küldöttnek chipkártyás igazolványa van, amellyel úgy juthattak szavazólaphoz, hogy át kellett menniük egy mágneskapun, amelynek csippanása után megkapják a szavazólapot. Jelenleg a szavazatok összeszámlálása folyik.


Mit várhatunk tőlük?

Olvassa el Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter portréját.


Előzmények

A szocialista országos választmány szombaton Kiss Péter kancelláriaminisztert és Gyurcsány Ferenc sportminisztert javasolta miniszterelnök-jelöltnek. Az SZDSZ akkor távolságtartóan úgy nyilatkozott: a két miniszterelnök-jelölt bármelyikének kongresszus általi jelölését tudomásul veszi.

Kongresszusi forgatókönyv


Az MSZP kormányfőről szavaz – Medgyessy lemondott 1

Forrás: MTI

A közösen kialakított lehetséges ügyrendi javaslat értelmében (mivel a küldöttek szavaznak róla, még változhat) a jelöltek beszéded tartanak, ezután pedig hat-hat támogató szólalhat fel a jelöltek mellett. Azt nem árulták el, hogy kik lesznek a felszólalók. A kortesbeszédeket titkos szavazás követi, majd a sajtót is értesítik az eredményről.

A jelöltek megállapodtak abban: sorsolással állapítják meg, hogy Kiss Péter vagy Gyurcsány Ferenc mondja el először beszédét. A beszédeket egységes váz alapján kell felépítenie a két jelöltnek.

Miről beszélnek?

Az egyeztetés eredményeképpen mindkét jelöltnek ki kell térnie bizonyos pontokra, így arra, hogy vállalják-e az MSZP 2002-es programjának és az erre alapuló kormányprogramnak a teljesítését, mit tesznek majd a 2006-os választási sikerért, és mit változtatnának meg, illetve mit folytatnának a jelenlegi kormányzásból.

Szót kell ejteniük ezen kívül a társadalmi-gazdasági modernizációs feladatok és a szociális intézményi viszonyok összehangolásáról, a párt és a kormány viszonyáról, valamint nyilatkozniuk kell arról, hogy mit tartanak a legfontosabb baloldali értéknek, s ez mit jelent az MSZP hosszú távú programjában.

Szólniuk kell arról, hogy miben látják az MSZP társadalmi támogatottságának csökkenését, milyen prioritásokat határoznak meg a 2005-ös költségvetésben és az adótörvényekben. Végül arról is nyilatkozniuk kell, hogy van-e olyan körülmény, amely ellehetetlenítené miniszterelnöki jelöltségüket és munkájukat.


A nép szava



Az MSZP kormányfőről szavaz – Medgyessy lemondott 2

Forrás: MTI

Közel azonos támogatottságnak örvend a választókorú lakosság körében is a szocialisták két miniszterelnök-jelöltje. A honpolgárok majdnem kétötöde (39 százaléka) Kiss Pétert, egyharmada (33 százalék) Gyurcsány Ferencet tartja alkalmasabbnak a miniszterelnöki tisztség betöltésére.

Ugyanakkor Orbán Viktor lehetséges kihívójaként a 2006-os parlamenti választásokon a két jelölt – egymáshoz képest – már szinte hajszálpontosan megegyező eséllyel (33-32 százalékkal) szállhatna ringbe a közvélemény szerint – derül ki a Capital Research Piac- és Közvéleménykutató Intézet múlt vasárnap végzett reprezentatív felméréséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik