Belföld

Lemondott Medgyessy Péter

Szerdán este benyújtotta lemondását Medgyessy Péter a köztársasági elnöknek. "Ne a puccsisták diktáljanak!"

A kormányfő maga jelentette be szerdán Budapesten, az Országházban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón: “Néhány perccel ezelőtt adtam be lemondásomat a köztársasági elnökön keresztül a Ház elnökének” – mondta Medgyessy Péter nem sokkal délután hat óra előtt.


“Így biztosítható a stabil, kiszámítható, kulturált átmenet” – tette hozzá. Közölte: az ország érdekében együttműködik az új miniszterelnökkel.

“Ne a puccsisták diktákjanak”

Kedden délután több szocialista politikus próbálta meggyőzni Medgyessy Pétert, hogy ne mondjon le, hanem várja meg a bizalmatlansági indítványt. Sem a szocialisták vezetőinek, sem pedig a jogászoknak nem sikerült meggyőzniük Medgyessy Pétert. Ő csak arra tett ígéretet, hogy kedden nem nyújtja be lemondását. 

A szocialisták már tudták

Lendvai Ildikó az MSZP kongresszuson az újságíróknak elmondta: ők már kedden értesültek Medgyessy végső döntéséről, mégis remélték, szerdára megváltoztatja véleményét.  A szocialisták megértik Medgyessyt, de nem örülnek a döntésnek.  

A köztársasági elnökkel folytatott szerda reggeli találkozón azonban Medgyessy Péter nem nyújtotta be lemondását. 

Később azonban mérlegelve a politikusok felől érkező nyomást, illetve az “egyszerű emberek véleménynyilvánítását” úgy döntött, hogy “ne a puccsisták diktáljanak”, és szerdán délután a miniszterelnökjelöltekről folyó szavazással egyidőben a házelnökön keresztül benyújtotta lemondását Mádl Ferenchez.

Mint mondta, a bizalmatlansági indítvánnyal szemben a lemondással teljes egészében magára vállalja a koalíciós partner bizalomvesztésének a következményeit. Elmondta: nem akarta, hogy idő előtti bejelentésével befolyásolja a miniszterelnök-jelöltek versenyét, ezért várta ki azt a pillanatot, amikor elkezdődik a szavazás az MSZP rendkívüli, kormányfőjelölő kongresszusán. “El akartam érni azt, és el is értem, hogy a szocialista párt ne húzza el a jelölt személyének megnevezését, ezért titkoltam eredeti szándékomat” – tette hozzá Medgyessy Péter.

Medgyessy Péter kijelentette: döntése után van idő átgondolni, hogy az új miniszterelnök kikkel, milyen programmal és milyen módon kíván kormányozni, és biztosítható, hogy stabil, kiszámítható és kulturált átmenet legyen.

“Bárki nyer ma, (…) biztosíthatom, hogy együttműködöm vele, az ország sikeres kormányzásának az érdekében” – hangsúlyozta a kormányfő az MSZP miniszterelnök-jelölő kongresszusára utalva.

Az államfővel folytatott délelőtti megbeszéléséről szólva közölte: Mádl Ferenccel való találkozója meggyőzte arról, hogy a köztársasági elnök a tisztességes, gyors és alkotmányos megoldás híve, aki ismeri és vállalja a felelősséget. Hozzátette: “ennek a tudatában, mélyen bízva a köztársasági elnök intézményében és a köztársasági elnök személyében döntöttem úgy, ahogy döntöttem”.

“Úgy gondolom, hogy ilyen szellemben ez a megoldás nem igényel több időt, mint a bizalmatlansági indítvány, amely egyébként is, őszintén szólva, megbukhat, ha néhány kormánypárti képviselő nem szavazza meg. És akkor valóban előállhat egy lehetetlen helyzet” – jelentette ki a miniszterelnök.

“Meg kell őriznem a baloldali kormány méltóságát (…), hiszen nem lehet elvárni egy kormánytól és egy miniszterelnöktől, hogy tekintéllyel és felelősséggel kormányozza az országot akkor, hogyha maga az intézmény egyébként ily módon ingatható meg” – mondta a kormányfő, aki a számára teremtett feltételeket megalázónak nevezte.

Medgyessy Péter végül köszönetet mondott a szavazóinak, akiknek a bizalmából miniszterelnök lehetett. Hozzátette: “szeretnék köszönetet mondani szimpatizánsaimnak, akik nem biztos, hogy rám szavaztak, de szerették volna azt, hogy egy sikeres ország legyünk”. A leköszönő kormányfő nyilatkozata végén anélkül távozott, hogy teret adott volna az újságírói kérdéseknek.


Az ellenzék megérti

Dávid Ibolya, az MDF elnöke kijelentette, hogy kormányzópártok olyan lehetetlen helyzetbe hozták Medgyessy Péter miniszterelnököt, hogy nem maradt számára más lehetőség, mint a lemondás. A Fidesz szerint Medgyessy Péter miniszterelnökhöz méltó és a demokratikus normáknak megfelelő döntést hozott azzal, hogy lemondott kormányfői posztjáról – mondta Rogán Antal frakcióvezető-helyettes.

Mádl kezében a döntés

Az Alkotmány szerint abban az esetben, ha a kormányfő lemond hivataláról, megszűnik a kormány megbízatása. Az alaptörvény szerint innentől ügyvezető kormányként működik tovább az új kormány kinevezéséig, a miniszterelnök pedig ügyvezető miniszterelnökként. Így az új miniszterelnök megválasztásáig új miniszter kinevezésére, illetőleg miniszter felmentésére javaslatot nem tehet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

A lemondást követően a köztársasági elnöknek kell jelölnie valakit miniszterelnöknek, aki feltehetően meg fogja kapni az Országgyűlés többségének a támogatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik