Belföld

Gyurcsány Ferenc portréja

Gyurcsány Ferenc, a baloldal saját nevelésű miniszterelnök-jelöltje évtizedes üzletemberi múlttal a háta mögött tért vissza az egyszer már elhagyott politikai életbe. Az üzleti szféra és a fellendülésről álmodó vidéki bázisok támogatását bírja.

Gyurcsány Ferenc, hasonlóan Kiss Péterhez, szintén a baloldal saját nevelésű miniszterelnök-jelöltje. A Pécsről induló politikus még főiskolásként az egykori KISZ grádicsait járva kezdte karrierjét. Oly sikeresen, hogy 1988-ra a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának egyik titkáraként fogalmazhatta meg a Pozsgai Imre nevével fémjelzett reform-kommunista szárnyhoz kapcsolható szervezet-átalakítási javaslatait. 1989-ben a KISZ utolsó kongresszusán azonban a KISZ gyökeres átalakítását, a sokszínű ifjúsági szervezetek hálózatának létrejöttét támogató Gyurcsány látványosan csatát veszt a látszatreformokat képviselő Nagy Imrével szemben.

Gyurcsány Ferenc nem tartozik a megélhetési politikusok közé. Üzleti múltjának eredményeként tulajdonában 750 millió forint névértékű Altus Befektetési Rt. részvény van, bár az ügyek vezetésétől miniszteri kinevezésével egy időben visszavonult. A részvénycsomag a társaság jegyzett tőkéjének 100 százalékát képviseli. A részvények becsült piaci értéke mintegy 3,5 milliárd forint. Az Altus Rt. mellett Gyurcsány Ferencnek közvetlen kisebbségi tulajdona van két további társaságban. Az Aldo Kft. ingatlanhasznosítással foglalkozik, az Ark Rt. pedig a Gép- és Technológiaszerelő Rt. jogutódja, és már nem végez érdemi gazdasági-ipari tevékenységet. Mindkét társaság többségi tulajdonosa az Altus Rt.

1990-től Gyurcsány Ferenc látszólag elfordul a politikától, s „polgári” karrierépítésbe kezd. Némi alkalmazotti tapasztalatszerzést követően 1992-ben 11 millió forintos mecseki házának eladásából származó jövedelméből megalakítja a 10 millió forintos jegyzett tőkéjű Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt.-t. (A történethez tartozik, hogy ezzel a tranzakcióval a Gyurcsány-család nem maradt „fedél” nélkül, ugyanis Gyurcsány Ferenc még a KISZ KB titkáraként hozzájutott egy értékes budai tanácsi lakáshoz, melyet természetesen nem adott le, miután a politikai pályát odahagyta.) A vállalatbirodalmát szorgalmasan építő Gyurcsányról évekig csak közeli barátai, üzlettársai tudták, hogy nem adta fel politikai ambícióit. A kilencvenes évek második felében, a Horn-kormány bizalomvesztését, majd a szocialisták választási vereségét követő apátia idején Gyurcsány a Népszabadság hasábjain jelentette meg időről-időre politikai röpiratait, melyekben – többek közt – az angol Munkáspárt talpra állását, bátor irányváltását, s a hosszú konzervatív uralmat követő választási győzelmét állította példaként az MSZP elé.

A szocialisták 2002-es kampányának motorja, királycsinálója és mecénása már egyértelműen Gyurcsány Ferenc. Aki előbb csak a háttérből irányít – többek közt Medgyessy Péter miniszterelnöki jelölése is az ő ötlete volt -, majd váratlan fordulattal miniszteri posztot vállal. Ezzel párhuzamosan a pártban is aktívabb szerepet vállalt, jelenleg az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke. Egyértelműen sok MSZP-s számára az a politikus, aki a következő választáson Orbán Viktor méltó ellenfele lehet.

Gyurcsány habitusa éles ellentéte Kiss Péternek. Kevéssé eredményes a „kamarillapolitikában”, nem „fekszik” annyira jól a pártvezetés köreiben, nem szereti a hosszas taktikázást, sokkal inkább a „bili borítására” hajlamos, aki, ha kell, visszavonul három napra, s egymaga megírja az MSZP választási programját, amit hónapokig nem tudtak megszülni a szakértők. Egyúttal fáradhatatlan szervező, igazi akcionista, aki persze, éppen ezért, hibákra is hajlamos. Ám ezeket vállalja, mondván, ő a tettek embere.

A közgazdász végzettségű, angolul tárgyalóképes, üzletemberi múlttal rendelkező Gyurcsány Ferenc jelölését egyértelműen támogatják a pénz- és tőkepiaci szereplők, s általában is az üzleti szféra. Gyurcsánytól a tétován elkezdett gazdaságpolitikai fordulat bátor folytatását várják. Furcsamód a korábban az állami segélyosztogatásra berendezkedett olyan vidéki szocialista bázisok, mint Borsod-Abúj-Zemplén is jobban bíznak most a Tony Blairtől „elcsent” neoliberális szocializmussal kacérkodó Gyurcsány válságmenedszelésében.

Kiss Péter portréja  >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik