Belföld

Kiss Péter portréja

Kiss Péter igazi régi motoros a szocialista párton belül. Hatalmas munkabírású, kiváló bürokratának tartják, de sokan szürke eminenciásként emlegetik. Inkább a párt "balos" szárnyai szimpatizálnak vele.

A baloldal „saját nevelésű” miniszterelnök-jelöltje közel negyedszázaddal ezelőtt lépett a politikai tettek mezejére és csatlakozott Magyar Szocialista Munkáspárthoz, melynek később központi bizottságában is helyet kapott, igaz csupán három hónapra. Jelentős szerepe volt a szocialista párt ’89-es megújulásában és vélhetően ettől nem függetlenül helyet kapott Horn Gyula kormányában is mint munkaügyi miniszter. E tárca vezetésére kérte fel 2002-ben Medgyessy Péter is, ám Kiss Elemér távozását követően a szocialista párt a kormányfővel szembeni erősödését jelezte, hogy a névrokon vehette át a Miniszterelnöki Hivatal irányítását.


Kiss Péter portréja 1

Kiss Péter (Fotó: MTI)

A támogatói szerint egy kiváló csapatjátékos erényeivel felvértezett, politikai ellenfelei által viszont csak szürke eminenciásként aposztrofált miniszterelnök-jelöltnek csupán egyetlen alkalommal rendült meg miniszteri pozíciója a két kormányban eltöltött 4+2 év alatt. Medgyessy Péter az ország uniós csatlakozásának lázában meghirdette, hogy nyelvvizsgához köti a bársonyszéket, ám utólag kiderült bejelentésről, nagyobb volt füstje, mint a lángja és helyén maradhatott az ilyen papírral nem rendelkező, saját bevallása szerint a németet társalgási szinten „művelő” Kiss Péter.

A lendületével radikális változásokat ígérő Gyurcsány helyett a







Mi van a zsebben?
Kiss Péter kancellária-miniszter vagyona gyakorlatilag csak a fizetésemelésével nőtt tavaly óta. Csakúgy, mint 2003-ban, a az idei évi vagyonbevallásában is szerepel egy 75 négyzetméteres újpesti ingatlan, ami felerészben a tulajdona. Emellett szintén 50 százalékos tulajdonrésze van egy budafoki, 168 négyzetméteres lakóházban, amelyet évekkel ezelőtt vett. Továbbra is az 1998-ban vett Peugeot 406-osa van a miniszternek. Életbiztosítása 2 és fél millió forintot ér, emellett rendelkezik 2,3 millió forint készpénzzel és 2,5 millió forinttal folyószámlán. Miniszterként 2003-ban 783 ezer forintot keresett havonta, 2004-ben ez 1.106.800 forintra nőtt, bár a fizetésemelést neki is fel kellett ajánlania. Juttatásként mobilt, kéziszámítógépet és a többi képviselőhöz hasonlóan laptopot kap.

jóval visszafogottabb Kiss győzelme arra engedne következtetni, hogy a szocialisták csupán korrigálni szeretnék a kormányzás irányát, ám hogy milyen irányban, arról egyelőre csak találgatni lehet. Az mindenesetre adhat némi támpontot, hogy az új kormányfő a szocialista párton belül is „balra húz”, ám jelen esetben az az igazi kérdés, mennyire képes ellenállni a szocialisták 2006-os választási szereplése szempontjából életmentőnek tűnő osztogató politika csábításának a fiskális szigor érdekében.

A büdzsé sorsáért aggódók szemében a költségvetés stabilitásának jelképévé vált Draskovics Tibor sorsa egyelőre bizonytalan a Kiss Péter kormányfővé választása esetén, ám az sokat elárul, hogy a politikus a Népszabadságnak adott interjújában gondosan megkerülte a pénzügyminiszter esetleges elmozdítását firtató kérdés megválaszolását. „Ha úgy számítanak, hogy azért kellene távoznia a pénzügyminiszternek, mert az új kormányfő felpuhított költségvetést akar, akkor tévednek: nincs ilyen szándékom, mert ezt felelőtlenségnek tartanám. Más kérdés, hogy az új miniszterelnöknek ugyanakkor le kell folytatnia a koalíciós tárgyalásokat, az MSZP-ben mandátumot kell szerezni, hiszen közjogilag új kormányt kell majd alakítani, amelyben senkinek nincs garantált széke.” – mondta Kiss Péter, finoman utalva arra, hogy várhatóan többeknek új névjegykártyát kell csináltatnia a közeljövőben.

Gyurcsány Ferenc portréja >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik