Belföld

A Deutsche Telekom a Matávon keresztűl erősít

A Deutsche Telekom Ag. (DT) vezető német távközlési vállalat többéves visszafogottság után újra Kelet-Európa felé tekint, növelni szándékozik a régióban érdekeltségeit, többek között a Matávban is nagyobb tulajdonra akar szert tenni - számol be a Wall Street Journal.

A kilencvenes években telepedtek meg a nyugat-európai távközlési társaságok, a Deutsche Telekom, a Vodafone és a France Telekom Kelet-Európában, stratégiai jelentőséget azonban nem tulajdonítottak akkoriban a térségnek. A nyugati piacok éles versenye és telitettsége miatt Európa egyik legnagyobb távközlési társasága, a Deutsche Telekom most megint Kelet-Európa felé fordul, itt ugyanis a cégek olcsón, a nyugatiak tőkeértékénél mintegy 25 százalékkal olcsóbban megszerezhetők.

A Deutsche Telekom jelen van Magyarországon , Szlovákiában és Csehországban, sokféle cégben érdekelt, ám ezek nem állnak össze egységes hálózattá, amelyen most a DT vezetése változtatni akar. A májusi részvényesi közgyűlésen Kai-Uwe Ricke közölte, hogy különleges figyelmet szentelnek majd Kelet-Európának, aminek az oka a lap szerint az, hogy a DT-nek van elkölteni való pénze, miután csökkenteni tudta az elmúlt két évben adósságait.

“Minden lehetőségre figyelünk” – idézi a lap a Matáv vezérigazgatóját, Straub Eleket. A Matávot a német társaság kelet-európai terjeszkedéséhez ugródeszkaként használhatja.

A DT mintegy 60 százalékot birtokol a MagyarCom-on keresztül a Matáv telefontársaságban. Emiatt viszont nyilvános vételi ajánlatot kellene tennie, ha növelni szeretné részesedését, ebben az esetben viszont logikus lépés lenne, ha ezt egybe kötnék a tőzsdei kivezetéssel. A Matáv jelenlegi 800 forint feletti árfolyama vonzó ár egy esetleges ilyen tranzakcióhoz. 

Prioritást most a DT meglévő érdekeltségei feletti teljes ellenőrzés kiépítése kaphat. Lengyelországban tárgyalnak a PTC társaság 51 százalékának megszerzéséről, miután e cégben 49 százalékos a DT tulajdona. A DT 1,1 milliárd eurós ajánlatát egyelőre a PTC tulajdonosai, az Eletrim SA és a francia Vivendi Universal elvetették. A német társaság növelni akarja érdekeltségét a horvát Telekom, a Matáv és a cseh T-mobil cégekben is – hivatkozik a lap a német cég szándékait ismerőkre.

Kelet-Európa a terjeszkedésre ” természetes választás”, tekintettel a régió várható 6 százalék körüli növekedésére és a mobil szolgáltatás viszonylagos fejletlenségére, illetve az akvizíciók szinergia hatására. Hátrányt jelent viszont a lakosság vásárlóerejének viszonylagos gyengesége, az, hogy a lakosság a nyugatihoz képest kétszer, háromszor kevesebbet költ távközlési szolgáltatásokra. A másik hátrányt a régió fejlettségbeli eltéréseiben, abban rejlik, hogy a társég mintegy 20 gazdaságának infrastrukrúrája nagyon eltérő színvonalon áll.

Egyes országok- Belorusszija, Románia – elmaradottsága miatt a széles sávú vonalas szolgáltatás kiépítésének jelentős a beruházási vonzata. A térségben ugyan 46 százalékos a mobil szolgáltatások telítettsége, ám a fogyasztók több mint 70 százaléka kártyát használ a szolgáltatáshoz, nem pedig előfizető, holott ez utóbbiak rendszerint többet költenek a távközlésre.

A Wall Street Journal a Cesky Telecom vonalas- és mobilszolgáltatását tekinti a legvonzóbb falatnak. A cseh kormány, amely két évvel ezelőtt privatizálni akarta a céget, az érdeklődés hiányára való tekintettel visszavonta a Cesky Telekomra kiírt tendert. Most viszont nem lesz hiány kérőben és a cseh vállalat 2 milliárd dollárt is megérhet az érdeklődnek, amelyek között ott lehet a DT is.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik