Belföld

Sportfogadás – befektetés és játék

A nagy sportesemények legalább annyi befektetőt vonzanak a fogadóirodákba, mint "bika hangulatban" a klasszikus tőzsdék. Most a foci-EB határidős piaca mozgat meg óriási pénzeket világszerte és itthon is.

Talán furcsának tűnhet, hogy a befektetést és a foci EB-t közvetlen kapcsolatba hozzuk. Az nem nagy újdonság, hogy milyen nagy pénzek vannak manapság a fociban, ettől függetlenül most nem olyan tanácsokat szeretnénk adni az olvasónak, hogy menjen el Zidane menedzserének, vagy legyen jegyüzér, ami állítólag az egyik legtutibb üzlet lesz a nyáron. 

Sokkal inkább olyat ötleteket szeretnénk megosztani önnel, ami legyen akár komoly szerencsejáték, vagy csak szórakozás, de a foci EB-hez és minden más nagy sporteseményhez kapcsolódik. Összegyűjtöttünk néhány szokást világszerte arról, hogy egyes helyeken hogyan teszik még izgalmasabbá a foci-EB pár hetét, és hogyan tartják karban a befektetői reflexeket.


Sportfogadás – befektetés és játék 1

Anglia: tétek bármire

Az Egyesült Királyságban óriási hagyománya van a különböző fogadásoknak. Számtalan bukmékernél bármire fogadhatunk. A bármit szó szerint kell érteni. Az eredmény mellett a gólszerzőkre, az események időrendi sorára, a lapok számára, de még a sérülésekre is lehet téteket tenni. Sok esetben, ha nincs meghirdetve egy esemény, de mi szeretnénk rá fogadni, akkor is lehet kérni odds-ot, és általában adnak.

Például, ha arra szeretnénk fogadni, hogy a fiatal angol titán Wayne Rooney jobb vagy bal lábbal, netán fejjel szerzi-e a második gólját, megtehetjük. A másik érdekesség, hogy mobilon vagy interneten is lehet fogadni, akár a meccsek alatt is, amikor is folyamatosan változnak az oddsok. Magyarországon a Tipp Mix lehet a fogadások párja. De kevesebb lehetőséget kínál, és sokszor csak más eseményekkel együtt lehet fogadni.

Sok munkahely titlja a nagy sportesemények munkahelyi „fogyasztását”, hiszen kétségtelenül elvonja a munkatársak figyelmét. Máshol azonban megpróbálnak olyan eseményt csinálni az EB-ből, ami segít összekovácsolni a csapatot. Ebből a megfontolásból vezérelve különböző tippversenyek és bajnokságok indulnak apró tárgy- vagy pénznyereményekért. Sok esetben a cégek komoly szoftvereket állítanak csatasorba az intraneten, hogy ne kőkorszaki játékélményt nyújtson az EB.





Virtuális kereskedés itthon
Az uborkaszezonban indított londoni határidős focipiac hazánkban is kezd meghonosodni. Ez a virtuális kereskedés ugyan egyelőre kisebb körben elterjedt és volumenében sem hasonlítható az angliai etalonhoz, de a játék alapelve ugyanaz. A különbség csak annyi, hogy a hazai devizakereskedőknél 500 forint egy kontraktus értéke.

Foci határidős piac

A foci EB-hez kapcsolódó játékok között kétségtelenül a legérdekesebb a bankközi OTC határidős piac. E mögött a furcsa megnevezés mögött nem áll más, mint egy olyan piac, amelyet a különböző bankok pénzügyi osztályain dolgozók alakítanak ki, és amelyen olyan pénzügyi termékekkel kereskednek, amelyek az EB-hez kapcsolódnak. A határidős részvénykontraktushoz lehet ezeket hasonlítani, ahol vehetünk, vagy eladhatunk határidős termékeket annak függvényében, hogy szerintünk emelkedni, vagy esni fog-e az árfolyam.

A határidős focipiac méretét tekintve hatalmas. Több tucat bróker csatlakozik a játékhoz minden évben, s a meccsek alakulásától függően igen likvid és volatilis. Többféle, a részvény szerepét betöltő dolog van, például az EB 31 meccse alatt esett összes gól, összes sárga lap, összes tizeneggyes. Gyakorlatilag bármi, amit számszerűsíteni lehet. A londoni devizakereskedők által játszott játékban egy kontraktus 5 fontba, körülbelül 2000 forintba kerül és 5 kontraktus a minimumkereskedés. A brókerek ekkor ugyanúgy jegyeznek árat, mint a devizapiacon.

Például a sárga lapok száma historikus adatok szerint 90 körül szokott alakulni. Ha valaki szerint, mondjuk,  sok sárga lap lesz, akkor vesz 10 kontraktust. Tegyük fel, hogy sok a sárga az első meccseken, tehát megnő a valószínűsége a sok lapnak. A piaci árfolyam ilyenkor emelkedni fog. Egy pontnyi emelkedés kontraktusonként 5 font nyereség vagy veszteség, amit ugyanolyan véresen komolyan kell elkönyvelni, mintha az üzlet nem gólra vagy lapra, hanem mondjuk különböző devizanemekre köttetett volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik