Belföld

India: bukást hozott a győzelem

A korábban a miniszterelnöki poszt várományosaként számon tartott Sonia Gandhi bejelentette: nem lesz kormányfő Indiában. Közben a tőzsde is belenyugodott immár a Kongresszus Párt győzelmébe.

Úgy tűnik, nem lesz olasz származású miniszterelnöke Indiának. Sonia Gandhi, az egykori kormányfő, Radzsiv Gandhi itáliai születésű özvegye végül visszalépett a jelöltségtől, jóllehet az általa (eddig) vezetett párt megnyerte a választásokat a világ legnépesebb demokráciájában, a több mint egymilliárdos lélekszámú Indiában.


Már a választási eredmény is meglepő volt


Az elemzőket korábban már több dolog is meglepte az indiai választások kapcsán. Egyrészt a Nemzeti Kongresszus Párt mindenkit megdöbbentett azzal, hogy győzött a szavazáson. Korábban minden megfigyelő az addig hivatalban lévő Vadzspajit, a veterán politikust tartotta biztos befutónak, elsősorban az indiai gazdasági sikerekre alapozva véleményüket. A közvélemény-kutatók sem mutattak ki más hangulatot, ezért ment csodaszámba az ellenzék nyerése.

Alighanem az ellenzéket lepte meg a legjobban a győzelem. A Kongresszus Pártról most kiderült, hogy talán még a miniszterelnök-jelölt állításával sem törődtek, annyira nem bíztak győzelmükben. A vereség terhét szívesen viseltették volna Sonia Gandhival, de amikor valóra vált a legtitkosabb álmuk, már a párton belül is „fúrni” kezdték a kampány vezetőjét, akit ellenfelei már korábban is támadtak idegen származása miatt. A BBC szerint az eddigi kormánypárt, a nacionalista alapokon álló BJP, Vadzspaji tömörülése bírálta a leghevesebben az „idegen asszonyt”. A BJP azzal is fenyegetett, hogy ha Sonia Gandhi lesz a kormányfő, nem vesz részt a beiktatási ceremónián. A Times of India, a legtekintélyesebb helyi lapok egyike a BJP-t ezek után „esztelen xenofóbiával” vádolta.


Győzelem és bukás


Sajátos módon tehát Sonia Gandhit az általa vezetett párt győzelme buktatta meg. Sonia asszony egyébként kedden bejelentette, hogy nem vállalhatja a kormányfői tisztet. Visszalépését a Népszabadság szerint nem indokolta, ám a lap is kiemeli: a kampányban, majd azóta is egyesek kifogásolták, hogy külföldi, olasz származású, ráadásul katolikus neveltetésű. Egy másik megfontolás az lehetett, hogy a leendő kormány nem kellő többségű az indiai kommunista pártok részvétele nélkül, márpedig a baloldali erők csak külső támogatást ígértek.

A BBC szerint Sonia Gandhi kijelentette: soha nem is akart miniszterelnök lenni. Mindez igencsak meglepő egy választási kampányt sikeresen levezénylő politikustól.


Új kormányfőjelölt a láthatáron


Sonia Gandhi parlamenti beszédében kijelentette, hogy a miniszterelnöki posztra Manmóhan Szingh lenne a legalkalmasabb – írja a Népszabadság. Szingh gazdasági szakember, az előzetes várakozások szerint ő lett volna a pénzügyminiszter. Őt úgy tartják számon, mint a jelenlegi indiai gazdasági sikerek elindítóját, aki a kilencvenes években, még Naraszimha Rao pénzügyminisztereként megtervezte a liberális reformokat.


Alighanem a pénzügyi világ megnyugtatását is szolgálta a bejelentés. Az indiai tőzsde ugyanis látványosan esett a Kongresszus Párt győzelme után, a BBC viszont kiemeli, hogy a következő napon történetének egy napon belüli legnagyobb emelkedését, 8 százalékos nyereséget könyvelhetett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik