Belföld

Nem tetszik az EU-nak a magyar eva

Az eva miatt uniós szabálysértési eljárás indulhat Magyarország ellen. A Pénzügyminisztérium szerint minden rendben van az egyszerűsített vállalkozói adóval.

Ha Magyarország nem változtatja meg az egyszerűsített vállalkozói adóra (eva) vonatkozó szabályozását, az EU szabálysértési eljárást indíthat ellene – közölte az MTI-vel csütörtökön egy uniós illetékes.


A rendszer bevezetésekor a Pénzügyminisztérium több alkalommal is úgy nyilatkozott, hogy magyar eva-rendszer uniókonform, így nem kell attól tartani, hogy Magyarország uniós csatlakozásával módosítani kell az egyszerűsített adózás szabályain.


A Pénzügyminisztérium álláspontja most is az, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szabályozás megfelel az uniós áfa-irányelvnek – reagált a tárca a szabálysértési eljárás kilátásba helyezését követően. Ezt az álláspontot képviselte a PM az Európai Unió illetékes szervezeteivel folytatott megbeszéléseken is, és az evára vonatkozó szabályozással kapcsolatban a minisztériumhoz semmilyen elítélő nyilatkozat nem érkezett az Európai Uniótól – teszi hozzá a PM.


Frits Bolkestein belső piaci ügyekért felelős biztos szóvivője szerint ugyanakkor az Európai Bizottság úgy véli, hogy az eva jelenlegi formájában nem áll összhangban az értéknövekedési adóról szóló egyik közösségi irányelvvel, ezért Magyarországnak módosítania kell azt.

A problémát a biztos szóvivője szerint az okozza, hogy az eva alkalmazásával kisebb adóbevételek folynak be, mint ha ez az adózási forma nem létezne. Az a tény ugyanis, hogy az adóalapot az eva szerint adózó vállalkozás becsült forgalma (bruttó árbevétele) alapján határozzák meg, a gyakorlatban azt jelenti, hogy adóbevétel-kiesés keletkezik ahhoz a helyzethez képest, ha az általánosan érvényes 15 százalékos kulcsot alkalmaznák – mondta Jonathan Todd.


“Az értéknövekedési adóról (áfa) szóló VI. közösségi irányelv szerint az uniónak gondoskodnia kell arról, hogy az áfát valamennyi tagországban harmonizált szabályok szerint szedjék be. Az eva alkalmazása pedig a bizottság véleménye szerint nem áll összhangban ezzel az irányelvvel” – tette hozzá.


A tárca szerint ugyanakkor Frits Bolkestein, a közösség belső piaci ügyekért felelős biztosa a közelmúltban Budapesten járt, és találkozott a Pénzügyminisztérium képviselőivel, de csak annyit közölt az evával kapcsolatban, hogy az illetékes bizottság meg akarja ismerni az adózási forma részleteit. Azóta a tárca tudomása szerint semmilyen fejlemény, döntés nem született ez ügyben Brüsszelben.


Május 21-én tart ülést a bizottság és a tagállamok képviselőiből álló úgynevezett VAT-(áfa-)bizottság, és “a magyaroknak addig közölniük kell, milyen módon kívánják módosítani a rendszert. Ha nem változtatnak rajta, akkor a bizottság minden valószínűség szerint azt fogja megállapítani, hogy az eva nem áll összhangban a közösségi joggal, és szabálysértési eljárást kezdeményez Magyarország ellen” – közölte a szóvivő.

A VAT-bizottságot a VI. VAT-irányelv elfogadása után hozták létre a jogszabállyal kapcsolatos értelmezési problémák tisztázására; elnöki tisztségét a brüsszeli bizottság illetékese látja el, tagjai a tagállamok szakértői.

Ha a bizottság üléséig magyar részről kielégítő javaslatokat tesznek az eva módosítására, akkor a szabálysértési eljárás nem indul meg. “A célunk minden esetben az, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák a közösségi jogot, nem pedig az, hogy a lehető legtöbb szabálysértési eljárást indítsuk meg” – mondta a szóvivő.

A bizottság szerint a módosításnak azt kellene eredményeznie, hogy az adóbevételek szintje ugyanakkora legyen, mintha nem alkalmaznák az evát.


A PM most azt ígéri, hogy amikor az Európai Unió e kérdésben illetékes szervezete – vagyis az áfa bizottság – napirendjére tűzi a témát, a minisztérium képviselői részletesen kifejtik álláspontjukat a kérdésben, miszerint a hazai szabályozás összhangban van az uniós általános forgalmi adó irányelvvel. Az eva bevezetése – az áfa szempontjából – nem bevételkiesést, hanem a tárca eddigi adatai szerint bevétel növekedést eredményezett – védi majd a tárca saját álláspontját. 

Megkerestük George Clooney-t, hogy megtudjuk, mit gondol arról, hogy Soros György ügynökének kiáltotta ki a kormányoldal. A világsztár válaszában elárulta, hogy egyszer találkozott a milliárdossal. De volt néhány gondolata Orbán Viktorról és rezsimjéről is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.